Menu

”MamaPan” – prima brutărie socială unde angajate sunt mamele singure sau cu mulți copii

Recent, s-a deschis în Capitală o brutărie care comercializează pâine cu maia. „MamaPan” are ca angajate mame singure, dar și femei care au mai mult de doi copii și care se află în situații de dificultate. Inițiativa aparține Centrului Parteneriat pentru Egalitate.

 

irina

Irina Sorescu, președinte executiv CPE a dezvăluit cum s-a născut ideea afacerii „MamaPan” într-un interviu pentru ziare.com

Ideea acestei intreprinderi sociale s-a nascut din experienta pe care CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate – a acumulat-o de-a lungul timpului, din interactiunile cu femei aflate in situatii de dificultate. Astfel, am observat ca mamele singure sau cele cu cel putin 3 copii formeaza o categorie sociala extrem de vulnerabila, dat fiind ca isi gasesc foarte greu un loc de munca sau, de cele mai multe ori, nu reusesc sa pastreze o slujba din cauza responsabilitatilor familiale si pentru ca le este destul de greu sa imparta lucrurile si timpul, asa cum isi doreste un angajator clasic.

In ceea ce priveste profilul afacerii, acesta s-a conturat prin imbinarea a doua realitati: unu – CPE promoveaza dezvoltarea sustenabila din toate punctele de vedere, astfel incat produsul final nu putea fi decat unul sanatos; si doi – ne place painea, asa ca ne-am gandit sa mergem in aceasta directie.

Cate femei sunt angajate? Cum au fost acestea gasite?

In acest moment, brutaria are 11 angajate, dintre care opt sunt mame singure sau cu trei copii. A fost destul de greu sa le gasim si am apelat la toate sursele posibile de recrutare. Initial, am organizat un curs de calificare in brutarie si speram ca, din cele 14 cursante, sa ramana majoritatea in echipa MamaPan, insa au ramas doar trei.

Apoi am apelat la targuri de job-uri, am dat anunturi la agentiile de recrutare de forta de munca, am postat anunturi pe Internet, am cerut sprijin de la organizatiile care ajuta mamele singure. Asa le-am gasit pe restul de cinci.

Au fost scolarizate inainte de angajare sau e vorba de femei care au mai lucrat pe aceasta piata?

O singura angajata avea si specializare in zona de brutarie inainte sa intre in echipa noastra; restul au fost pregatite de noi pentru aceasta meserie. O parte dintre ele au mers la cursurile de formare, altele s-au calificat la locul de munca.

Care e profilul acestor femei? Ne puteti spune situatia in care se afla cateva dintre ele?

Brutaresele noastre sunt mame singure sau mame cu trei copii minori in intretinere. O astfel de situatie poate sa fie – si in cele mai multe dintre cazuri este – una dificila. Aceasta, pentru ca mama trebuie sa gestioneze situatia financiara a familiei; majoritatea angajatelor sunt divortate, ceea ce inseamna ca tot greul financiar al familiei cade pe umerii lor, insa in acelasi timp trebuie sa aiba disponibile multe alte tipuri de resurse, de timp, emotionale, de energie.

Daca rolul de parinte nu e simplu deloc in general, acela de parinte singur sau de parinte al mai multor copii poate fi o provocare enorma.

Se mai fac angajari? Care sunt criteriile?

paine 3
Deocamdata am finalizat ultima runda de angajari, iar acum capacitatea noastra de productie este complet acoperita. Dar intentionam si ne dorim mult sa ne extindem, asa ca, pe masura ce vor creste nevoile afacerii, vom mai angaja cu siguranta.

De ce nu si barbati? Exista tatici singuri ce intampina probleme similare

Exista, cu siguranta, si tatici singuri, chiar daca mai putini, cu nevoi in egala masura importante. Insa CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, organizatia initiatoare a proiectului – promoveaza drepturile femeilor; prin urmare, este de la sine inteles de ce eforturile noastre de recrutare pentru locurile de munca pe care le-am creat prin intermediul brutariei MamaPan s-au indreptat catre femei.

Care este programul de munca, tinand cont ca toate salariatele sunt mame, unele dintre ele singure?

Programul este de 8 ore si lucram in general in 2 ture, o tura de dimineata si o tura de dupa-amiaza. Exista, insa, flexibilitate si intelegere pentru situatiile complicate care pot sa apara, tocmai in contextul statutului despre care vorbim.

De ce tocmai paine cu maia?

paine 1

 

paine

paine 2

Dupa cum spuneam, ne place painea; apoi, ne plac afacerile sustenabile. Prin urmare, nu puteam sa producem orice fel de paine, ci una autentica, asa cum se facea pe vremuri. Inainte de a decide ce tipuri de produse va oferi MamaPan, am cercetat mult in legatura cu tipurile cele mai sanatoase si cele mai nutritive de paine. Ne-am oprit la painea cu maia tocmai pentru ca are aceste calitati: e sanatoasa, gustoasa, se pastreaza excelent si, in plus, are beneficii in cazul unor probleme de sanatate specifice, a unor intolerante etc. E un aliment sanatos, iar asta ne-a convins, chiar daca se face mult mai greu decat cea industriala, iar costul de productie este mai mare.

Insa ne-am dorit un produs in care sa credem, pe care sa-l consumam cu incredere si placere, si noi si familiile noastre, dar si ale voastre.

Stiu ca o parte dintre produse sunt oferite gratuit unor familii nevoiase. Acestea cum sunt gasite?

Exista doua posibilitati. Noi donam oricum constant produse MamaPan unor familii fara posibilitati financiare, fie in mod direct, fie prin intermediul altor organizatii care lucreaza cu familii in dificultate. Insa exista si o alta optiune: o sectiune pe website-ul nostru (www.mamapan.ro), unde oricine se poate inscrie pentru a darui paine celor care au nevoie. Oricine – de la persoane individuale pana la companii private – poate face un astfel de dar prin intermediul nostru, poate comanda paine sau produse de patiserie pe care noi sa le distribuim ulterior acolo unde ni se indica sau unde este nevoie.

Daca exista si alte familii aflate in dificultate si doresc sa primeasca produse, cum trebuie sa procedeze?

Ne pot contacta si incercam sa raspundem in cat mai mare masura si nevoilor individuale.

Mai exista initiative asemanatoare in Romania?

In ultima perioada au aparut tot mai multe afaceri sociale in Romania; de la cafenele in care sunt angajati tineri cu dizabilitati sau care provin din centre de plasament pana la firme de catering, restaurante, unitati protejate. Nu e simplu, insa e un inceput. Nu stiu, insa, sa mai existe vreo afacere de acest tip care sa angajeze mame singure.

Vineri 11 decembrie intre orele 13.00-19.00 si Sambata 12 decembrie intre orele 10.00-19.00 ne gasiti la Targul pentru Craciun organizat de Mamicilasuperlativ!
UNDE? Cladirea SkyTower , etajul 34, Calea Floreasca 246C, intrarea prin Barbu Vacarescu, imediat langa Promenada Mall! Va asteptam cu cozonac gustos si sanatos, cu paine , placinte, saratele si fursecuri! Si, ca de fiecare data, cu mult drag!

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram