Maramureș: O claie de fân, recompensă simbolică pentru susținerea unui proiect de restaurare a unei case țărănești

 

Un grup de arhitecți din județul Maramureș a inițiat un proiect inedit pentru salvarea unei case țărănești, veche de 100 de ani, oferind un premiu original oferit susținătorilor – o claie de fân, precizează arhitectul maramureșan într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

 

1
Sursa foto: Inițiatorii proiectului de restaurare

 

După o vizită de documentare în satul Mara, arhitecta Laura Zaharia a lansat un apel pentru salvarea unei case bătrânești, construită în urmă cu un secol, și care necesită de urgență lucrări de restaurare.

Casa lui Gheorghe Bohotici din satul Mara are aproape 100 de ani, astfel că timpul care a trecut peste ea a șubrezit-o, iar acum stă să se dărâme. Proprietarul, ajuns la vârsta de 84 de ani, are posibilități materiale reduse, singura lui agoniseală fiind clăile de fân pe care, vară de vară, le-a înălțat în ogradă și pe care acum le oferă ca recompensă celor care vor contribui la salvarea casei lui.

„Lucrez la un ‘Ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural’, acțiune ce se întinde în toată țara la inițiativa Grupului de Lucru RURAL al Ordinului Arhitecților din România. Mai aveam nevoie de material fotografic. Era o zi faină de vară, pe seară, când am văzut casa lui Gheo și… m-am lipit de ea. Gheorghe nu era acasă, dar mi-au spus vecinii că singurul locatar al casei e un bărbat la 80 de ani. Am aflat mai târziu că era la coasă. Am fost foarte impresionată de tot: locatarul bătrân, starea proastă a casei, dar și frumusețea ei ce se zărea pe sub ‘zdrențe'”, povestește arhitecta Laura Zaharia.

După postarea primelor imagini cu Casa cu Clăi pe Facebook au început reacțiile. S-a conturat grupul de inițiativă format din Nora Anghel, Adrian Cramar, Sorin Zaharia, Gelu Zaharia și Laura Zaharia și au început primele apeluri pentru donații. S-au sensibilizat 31 de persoane care au contribuit cu sume cuprinse între 100 și 5.000 de lei. Din primii bani s-a început refacerea acoperișului, dar lucrările sunt complexe și presupun cheltuieli suplimentare.

 

2
Sursa foto: Inițiatorii proiectului de restaurare

 

„Până acum am cheltuit 14.500 de lei din donații. Noi ne-am angajat să refacem acoperișul și să punem draniță — lucrări evaluate inițial la 36.900 de lei. Acum, după ce avem deja ‘diverse și neprevăzute’ semnificative, am reevaluat costurile la 41.500 de lei. Am strâns deja 32.500 de lei din donații și sponsorizări, și ne mai trebuie 9.000 de lei. Nu am evaluat lucrările de refacere a tencuielii de lut de la interior, refacerea podelelor, refacerea coșului din pod — lucrări la care nu ne-am angajat, dar care ar fi foarte bine să le putem face — pentru astea probabil că ar mai trebui vreo 10.000 de lei” , explică Laura Zaharia.

Grupul de inițiativă a lansat, miercuri, un apel la toți oamenii care conștientizează importanța păstrării elementelor de arhitectură tradițională să nu rămână indiferenți la acest demers și să contribuie la salvarea casei. Cei care donează primesc și o recompensă simbolică din partea lui Gheorghe Bohotici și anume una din cele peste 80 de clăi de fân din ‘colecția’ personală. Fiecare claie va purta numele persoanei care donează și va putea fi văzută online sau, de ce nu, chiar la fața locului.

Grupul a conceput și ‘o amintire’ care să fie înmânată donatorilor la finalizarea primei etape: o imagine artistică din arhiva fotografului Mihai Grigorescu, cu subiect conex vieții pastorale și a clăilor care sunt atât de prezente în imaginea satelor maramureșene. Imaginea va fi personalizată în amintirea evenimentului prin gravarea câtorva date și a unui desen al Casei cu Clăi în varianta inițială.

Prima etapă a lucrărilor de restaurare, care presupune refacerea acoperișului și învelirea cu folie se va finaliza până la sfârșitul acestei lunii noiembrie, urmând ca montarea draniței să fie făcută în primăvară, imediat ce vremea va permite acest lucru.

3 thoughts on “Maramureș: O claie de fân, recompensă simbolică pentru susținerea unui proiect de restaurare a unei case țărănești

  1. Pingback: Bubble Tea

Comments are closed.