Marea bucătărie a Transilvaniei – așa cum mi-am imaginat-o

Anul acesta am făcut numai lucruri inedite și am vizitat multe locuri pentru prima dată. Am traversat Sibiul, de-a lungul timpului de câteva ori, dar zilele trecute chiar m-am oprit și am poposit acolo pentru trei zile. Așa am descoperit locuri frumoase și oameni minunați. Obiceiuri și tradiții, dar și o mâncare foarte bună.

******

Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Săptămâna viitoare Sibiul se va afla în plină sărbătoare. Între 1 și 4 septembrie, adică de joi până duminică va avea loc cea de-a două ediție a Festivalul Transilvania Gastronomică, un eveniment ce vă așteaptă cu mese întinse și pahare pline.

11 restaurante participante în festival, 25 de bucătari din trei județe, peste 30 de mici producători din sudul Transilvaniei, crame și producători de băuturi, trei locații și mulți voluntari.

Așadar să vă povestesc cum au fost cele trei zile petrecute la Sibiu, ce-am văzut și ce-am mâncat.

Prima oprire la Rășinari. La pensiunea familiei Badiu. După o masă copioasă am avut parte de o degustare de brânză. Multe, multe sortimente și, evident am învățat cum să cunoaștem brânza bună de cea contrafăcută.

Pensiunea se află pe strada Octavian Goga. Gazde – Ioan și Marioara, o familie de gospodari care au grijă să simți cu adevărat ce înseamnă să petreci vacanța sau week end-ul la țară, într-o pensiune agroturistică, înființată cu vreo 20 de ani în urmă.

 

Fam. Badiu 1

 

Fam. Badiu

 

14100361_10209328628826392_7381386461986243340_n

 

14054143_10209328623106249_7879175375490087611_n

 

14088520_10209328636786591_6450469370405344902_n

 

14055110_10209328622986246_3924107906089935087_n

 

Fam. Badiu - Degustare

 

Fan. Badiu - Degustare brânză

 

Ferma bio a lui Eugen și Daniela, locul potrivit pentru a merge sâmbăta la un brunch, adică o masă câmpenească

Evident, din nou un lucru inedit. Am participat la un brunch. Superb. Mi-am spus părerea încă de când am pus piciorul în curtea lui Eugen și Daniela, din satul Ilimbav. Împreună, dețin o fermă bio, care a intrat în circuitul de brunch-uri săptămânale pe care asociația My Transylvania le organizează de vreo nouă ani încoace. Aceste mese sunt foarte populare în zonă. Am întâlnit acolo bucureșteni, dar și turiști străini.

 

14045540_10209328661987221_5959035369810516948_n

 

14046119_10209328663027247_5845468824437670882_n

 

14064096_10209328663107249_578800677407719808_n

 

14064284_10209328662947245_2561326418227699510_n

 

14102525_10209328663067248_5136060077726056048_n

 

14095994_10209328661947220_1200493936746059470_n

 

14100410_10209328662987246_8027438909297816853_n

Un chef școlit în India, dar și un bun organizator de maratoane montane

Festivalul Transilvania Gastronomică încurajează creșterea comunității celor care apreciază și promovează cultura gastronomică autentică din sudul Transilvaniei, adică consumă produse locale. În cadrul festivalului, pe scenă se va afla și Chef Ioan Bebeșelea/SyndicatGourmet. Așadar, în avampremieră am gustat bulzul reinterpretat (ravioli de mălai, cu brânză de burduf, lapte de ceapă si topping de măcriș).

Ce veți găsi la festival? De la brunch-uri pregătite de localnici, cine cu rețete vechi de 150 de ani reinterpretate, degustări la micii producători, momente culinare și culturale în Piața Cibin, sesiuni de live cooking până la concursuri pentru public și dezbateri pe tema noii bucătării transilvănene (New Transylvanian Cuisine), evenimentele se adresează atât publicului larg și curios cât și specialiștilor.

Mergeți la festival și veți vedea despre ce vorbesc 🙂

14022223_10209328694228027_4068407734282667537_n
Chef Ioan Bebeșelea

 

14054010_10209328694348030_6328634243943949857_n

 

14067524_10209328694268028_1976548790828755403_n

 

14068179_10209328694388031_5244529069126163201_n

 

Piața volantă, gratuită – o mână întinsă producătorilor locali

La Sibiu, am văzut cum arată o piață volantă, bine organizată. Piața Transilvania este deschisă doar sâmbăta, pe platoul din fața Sălii Transilvania, iar scopul înființării a fost acela de a încuraja și sprijini producătorii locali și zonali să își desfacă produsele agroalimentare într-un spațiu civilizat, precum și de a oferi sibienilor produse autohtone, proaspete și de calitate.

14045978_10209328646346830_4003425001773639932_n

 

 

14089244_10209328642906744_8701459797479888316_n

 

14100269_10209328644146775_5776757922085120767_n

 

Viața Satului la Muzeul Satului

N-ai cum să ajungi la Sibiu și să nu treci pe la Muzeul Satului, Complexul National Muzeal „ASTRA”, Sibiu, aflat în rezervația naturală Pădurea Dumbrava Sibiului.

Practic, în Muzeul ASTRA te simți ca într-o Românie în miniatură. România de la țară. Muzeul este cel mai mare muzeu în aer liber din România și al doilea ca mărime din Europa.

Muzeul Astra (1)

 

14088597_10209328732428982_7152877426866888030_n

 

Muzeul Astra (2)
Un infotrip organizat cu drag și spor de Conan PR și Asociatia My Transylvania

Mărginimea Sibiului vrea să obțină statutul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019

Regiunea Sibiu își va susține pe 30 septembrie candidatura la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, pentru a obține statutul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Așadar, se poate spune că Transilvania își face încălzirea la Festivalul Gastronomic de la începutul lunii septembrie.

 

Sibiu 2

 

Piaţa Mare există din 1366 odată cu finalizarea celei de-a III-a centuri de fortificaţii a oraşului.

Piața Centrală a Sibiului pe mine m-a impresionat. Este una dintre cele mai mari din Transilvania, situată în partea de nord a oraşului.

Cât timp stai la Sibiu, eu îți recomand Republique – un boutique hotelUn hotel foarte aproape de Centrul Vechi al Sibiului, iar dacă vrei să stai mai departe de agitația orașului mergi la pensiunea Badiu, de care v-am povestit.

 

hotel

 

 

14067439_10209328732548985_4992341114196377889_n

 

Detalii despre programul festivalului găsiți aici sau pe pagina de Facebook

Festivalul Transilvania Gastronomică are trei componente mari. Prima va avea loc la Piața Cibin.

”O să le povestim oamenilor care vin și cumpără în Piața Cibin despre istoria pieței și o să le oferim rețete autentice din zona Sibiului culese din cărți. Vrem să le arătăm cum se folosesc produsele de sezon în funcție de tematică, avem fructe și dulceață, legume, zacuscă, murături și conserve. Îi încurajăm practic să nu cumpere conserva gata făcută din supermarket, ci să cumpere produse locale și să facă ei acasă. Acesta este unul din rolului. Al doilea este să le arătăm celor care vizitează Sibiul că poți mânca niște produse și acolo unde le cumperi. În foarte multe piețe din alte regiuni ai ocazia de a mânca, de a degusta din ceea ce cumperi. O să avem niște mese unde un ajutor de bucătar o să porționeze ceea ce cumpără lumea, în special turiștii. Ei foarte important să-i ajutăm să prindă gustul și să afle povestea în momentul în care degustă”, spune Cristian Cismaru.

O a doua componentă mare o reprezintă o serie de evenimente organizate în restaurante din Sibiu.

”Vom prezenta rețete și concepte cu produse din teritoriu. În oraș, în Sibiu, nu creștem nimic și atunci trebuie tot timpul să aducem din teritoriu, din afara orașului. Evenimentele sunt destul de diverse, avem și bucate boierești din Transilvania – cum este supa de raci de la Jules Bistro, dar o să avem la Syndicat Gourmet și un meniu bazat doar pe câteva produse locale. O să venim și cu un eveniment nou prin care încercăm să legăm meniul de istoria unei clădiri din cetate, încercăm să facem cunoscută oamenilor această latură a Sibiului. Exemplu în acest caz este restaurantul Hochmeister”, mai spun organizatorii.

Vă las aici programul 🙂

flyer verso19auginternet_0

 

5 thoughts on “Marea bucătărie a Transilvaniei – așa cum mi-am imaginat-o

Comments are closed.