Margareta, floarea iubită de regi înseamnă inocență, puritate, stimă, încredere reciprocă și prietenie solidă

Margarete pentru fete! Cine nu își amintește de jocul din copilărie prin care fetele și băieții, cu sufletul la gură, rupeau rând pe rând petalele margaretelor așteptând ca cea din urmă să le ofere răspunsul la întrebarea „mă iubește, nu mă iubește”? Margareta este o floare care pare ruptă din soare, cu centrul plin de căldură și petalele sub formă de raze de soare. Cele 20-30 petale subțiri și albe regăsite la orice margareta înconjoară precum razele centrul gălbui care adăpostește polenul.  Aspectul florii este asemănător cu cel al crizantemei sălbatice, iar legătura este întărită și mai mult de numele său științific: Chrysanthenum leucantheum.

4

Denumirea cunoscută în popor are la bază latinescul „margarita„, echivalentul mărgăritarului de astăzi, și reflectă în bună măsură cinstea primită încă din vechime. Poate de aceea, dar și ca urmare a frumuseții și gingășiei sale, floarea s-a numărat printre cele care au inspirat părinții în alegerea numelui de botez al fiicelor lor.

Margareta ne-a fost dată pentru a lua seamă cu toții la ce înseamnă puritatea și perfecțiunea într-o lume întinată de nedreptate și păcat. Indiferent de timpul, locul sau cultura din care a făcut parte, margareta s-a bucurat de o imagine care i-a fost favorabilă.

În tradiția celtă, margaretele sunt considerate spirite ale copiilor care au murit la naștere și care au recăpătat învoirea să revină pe pământ pentru a-i mângâia pe părinți, în timp ce  în creștinism sunt legate de cei care se întorc la credință devenind puri prin spălarea păcatelor, de unde supranumele de „floarea inocenței„.

5

 Margareta înseamnă inocență și puritate, și pentru cel care oferă, și pentru cea care primește. Arată stimă, încrederea reciprocă, prietenia solidă. Ea nu se reduce la mesajele de dragoste, dar este una dintre cele mai frumoase flori ale iubirii, prin semnificațiile pe care le are. Una dintre ele este: „Ai atâtea calități, câte petale are floarea„, iar alta „Nici nu știi cât de frumoasă ești„.

2

1

Margareta a fost o floare foarte iubită de către regi – Ludovic al IX-lea al Franței aprecia atât de mult această floare încât și-a comandat un inel reprezentativ cu trei simboluri dintre care unul era margareta pentru soția sa, Margareta de Provența.

Margaretele se pot înmulți atât prin semințe, cât și prin divizarea tufelor, primăvara și toamna. De asemenea, margaretele se pot înmulți și prin butași din porțiuni de la vârful tulpinii care se plantează într-un amestec de pământ, nisip și turba în părți egale, iar ghiveciul se menține într-un spațiu umbrit până la apariția rădăcinilor. Margareta are nevoie de cantități moderate de apă. Solul nu trebuie să se usuce niciodată în totalitate, însă nici un sol mereu umed nu va prii florii. Cel mai bine este să uzi floarea în fiecare zi în zilele caniculare, iar în rest să verifici pământul pentru a vedea dacă are nevoie de hidratare.

3
O legendă spune că margareta era o prinţesă din cale afară de frumoasă, care fusese promisă la naştere Împăratului Florilor. La vârsta de 16 ani, Margareta se îndrăgosteşte de un prinţ nespus de atrăgător şi viteaz. Cei doi plănuiesc să fugă împreună pentru a se putea căsători şi pentru a scăpa de promisiunea făcută. Împăratul Florilor află toată tărăşenia şi îl provoacă pe prinţ la duel. Cei doi se bat în săbii şi în paloşe 3 zile şi 3 nopti şi, în final, prinţul este ucis. Speriată şi îndurerată, Margareta fuge în munţi, Împăratul Florilor fiind însă pe urmele ei. Văzând că nu are scăpare, Margareta se roagă, plângând, ca mai bine să moară decât să se căsătorească cu cel ce-i ucisese iubitul. Ruga îi este ascultată şi Margareta moare, iar lacrimile-i devin şirag de perle. Îndurerat şi conştient de greşeala făcută, Împăratul Florilor o transformă pe Margareta într-o floare albă. Floarea a rămas de atunci simbolul puterii destinului, dar şi a dragostei şi este oferită doar cu intenţia serioasă a încheierii unei căsătorii.

sursa: Pinterest

6 thoughts on “Margareta, floarea iubită de regi înseamnă inocență, puritate, stimă, încredere reciprocă și prietenie solidă

 1. Ꭲhe vary of pіcket toys thɑt can be found іs nice as a result ᧐f it ϲoverѕ kids
  ᧐f all ages ɑnd aƅility units.

  Also visit my web-site … gadget

 2. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.

  The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 3. My family every time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting familiarity all
  the time by reading thes nice content.

Comments are closed.