Menu

Murele, adevărate medicamente! Află cum întreţii cultura de mur la început de vară

Odată cu venirea verii şi până la sfârşitul primei luni de toamnă, prin păduri sau la margini de fâneţe îşi fac apariţia unele dintre cele mai delicioase fructe de pădure: murele. Dar, de câţiva ani buni, una dintre cele mai bune idei din agricultura românească este cultura de mur. Negre-lucioase cu nuanţe de roşu şi albăstrui şi cu o aromă discretă, murele au şi numeroase beneficii, nebănuite este drept, asupra sănătăţii noastre.

 

Originar din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord, murul este una din cele mai vechi plante medicinale, încă de pe vremea lui Hipocrate. Murul este un arbust  peren ce face parte din familia Rosaceae şi se găseşte în prezent în peste 100 de specii şi 1000 de varietăţi hibride.

Murul este cultivat pentru fructele sale care pot fi consumate sub diferite forme, proaspete sau prelucrate, gemuri, siropuri, iar conţinutul ridicat în vitamina C şi A, în acizi organici, săruri minerale asigură murului o importanţă alimentară însemnată.

 

 

 

Ce folosim de la arbustul de mur şi sub ce formă?

În principiu, fructele, frunzele şi chiar şi tulpinile au efecte foarte bune asupra sănătăţii. Frunzele pot contribui la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor şi stomatitelor, ameliorează simptomele diabetului şi a hemoroizilor, dar şi ale leucoreei. De asemenea, bolile de inimă pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesul de îmbătrânire va fi vizibil încetinit. Toate acestea sub formă de ceai.

 

Arbustul de mur este iubitor de apă, în special în perioada de formare, creştere şi coacere a fructelor. Dacă aportul de apă este insuficient murele nu se mai dezvoltă, rămân mici şi nu ajung să se coacă. Însă, pe de altă parte, nu suportă nici excesul de apă din sol. Astfel că, putem cultiva murul pe soluri semi-grele, argilo-nisipoase, având o toleranţă scăzută faţă de conţinutul de săruri din sol. De asemenea, în perioada de creştere este indicat să îi dăm şi îngrăşământ pentru arbustul de mur. Este absorbit imediat şi asimilat în ţesutul frunzei, permite creşterea şi dezvotarea optimă a plantei, rezistenţa la boli, precocitatea şi randamentul la boli, înflorirea şi calitatea fructelor.

 

Perioada de maturare a fructelor de mur are loc la jumătatea lunii iunie, cu o productivitate mijlocie, apoi urmând a se coace în mai multe etape. Soiul de mur are producţii destul de mari, se pot obţine 4-5 kg/ plantă în condiţiile în care s-a aplicat tehnologia corectă de cultură. Recoltarea se face pe timp uscat şi răcoros deoarece fructele de mur sunt foarte perisabile. Pentru consum în stare proaspătă recoltarea se face direct în caserole, se aşează apoi în lădiţe şi se introduc în spaţii frigorifice la temperaturi de 1-2 grade Celsius. Acestea pot fi depozitate timp de 3-4 zile!

 

 

Ca oricare alt arbust fructifer, şi murul necesită tratamente pentru prevenirea apariţiei putregaiului fructelor. Cea mai indicată soluţie de stropit arbuştii de mur care combatere şi asigură protecţie pe o perioadă îndelungată este aceea care poate fi aplicată atât la producerea răsadurilor, cât şi în timpul vegetaţiei culturilor.

Cea mai întâlnită boală a arbustului este rugina murului. Această boală atacă frunzele şi lăstarii murului. Pe partea superioara a frunzelor apar la început pete de culoare gălbuie, care mai târziu devin purpurii cu centrul gălbui sau brun, iar pe faţa superioară a frunzelor apar pustule de culoare galben aurie. De asemenea, mai există şi antracnoza zmeurului care atacă şi arbustul de mur, manifestându-se pe lăstarii tineri şi frunze. Făinarea zmeurului şi murului şi putregaiul cenuşiu sunt de asemenea două boli destul de periculoase ce pot fi combătute doar cu soluţia de stropit.

 

Atenţie!

Există două forme de arbuşti: mur cu spini sau fără spini. Soiurile fără spini sunt sensibile la temperaturile de -15 grade C înregistrate în timpul iernii, spre deosebire de soiurile cu spini care suportă temperaturi de -25 grade C.

 

Toamna după ce am cules fructele şi frunzele, pentru că v-am spus în medicina naturistă fiecare parte a arbustului de mur, flori frunze şi muguri îşi găsesc utilizarea pentru remediile homeopatice, vom tăia lăstari de 30 cm după care le vom planta în gropi. Aşa, vom avea butaşi anul viitor.

 

Lucrul cel mai important la mur este tăierea, care pentru întreţinerea murului sunt necesare încă din primul an de viata, adică imediat după plantare. Prima tăiere apare odată cu dezvoltarea primelor ramuri, numită tăiere de formare, are mai mult un rol selectiv şi presupune eliminarea rămurelelor fragile sau bolnave.

Începând cu anul al doilea, când planta de mur fără spini este mai dezvoltata, operaţiunile de tăiere, numite de fructificare, se efectuează similar primului an. De această dată, tăierile au rolul să ajute creşterea şi dezvoltarea plantelor, pregătindu-le pentru fructificarea din anii următori. Tăierea se face cu o foarfecă pentru ramuri groase. În anii următori, ca regulă generală de tăiere rămâne retezarea ramurilor care au intrat pe rod în anul precedent.

 

Murele sunt adevărate medicamente. Consumaţi mure în sezonul lor! 

 

 • Murele întăresc oasele prin conţinutul ridicat de calciu, fosfor şi magneziu
 • Murele au efect antioxidant
 • Murele detoxifică ficatul
 • Murele combat constipaţia şi ameliorează hemoroizii
 • Murele scad colesterolul rău
 • Murele accelerează vindecarea rănilor
 • Murele protejează ochii
 • Murele previne cancerul
 • Murele previne anemia

 

 

 

 

One comment

 1. slot xo spune:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about betflix slot .
  Kindly also visit my website betflix .

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram