Mușcata din fereastră. Mirosul mușcatei îmi aduce aminte de copilărie

Îmi plac mușcatele la nebunie. Mirosul mușcatei, pentru mine, este egal cu mirosul gutuilor. Amintiri din copilărie se cheamă asta. Îmi aduc aminte că bunica le punea vara în pământ, iar toamna când le muta în ghivece erau uriașe. Toate mușcatele sunt frumoase, dar cea românească – tradițională este superbă. Frunze puternice, flori figuroase. Mușcatele tradiționale, mușcatele românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură.

Mușcata se găsește într-o gamă largă de forme, mărimi, arome și culori. Depinzând de specii sau de soiuri, aceste plante pot avea miros de măr sau de scorțișoară, trandafiri, mentă, lămâi, nucșoara, ananas, lămâi verzi, portocale sau nucă de cocos. Muscata este originară din Africa de Sud și poate atinge o înălțime de la 30 cm la 1 m.

Mușcata este o plantă cu flori multe, viu colorate și frunze frumoase, rotunjite și ușor parfumate, se simte bine în plină lumină și plin soare, într-un loc aerisit, dar fără curenți de aer. Pelargonium.

2

 

4dfe5cd346609b92d8ce360c835c6455

 

03b8204105f16eb256922cc83709fad9

Mutarea plantei se face primăvara. La jumătatea verii, când se termină perioada de înflorire, se lasă plantele în repaus timp de 6 săptămâni și se udă doar pentru a evita uscarea și se întrerupe adăugarea îngrășământului. După acest timp se revine treptat la îngrijirea normală. Mutarea în alte vase și tăierea se amână pentru sfârșitul verii, începutul toamnei. Mușcata poate înflori în orice anotimp dacă are îndeplinite condițiile minime de lumină, apă și temperatură. Preferă temperaturi de 15-18 grade Celsius pentru înflorire. Dacă lumina este insuficientă, frunzișul va fi sărac și deschis la culoare, pătat. Rugina care apare în mod frecvent pe frunze se întinde rapid, de aceea când vedeți o frunză pătată trebuie ruptă pentru a evita îmbolnăvirea altora.

3

 

d9ba173d42e31bcbc56a112f20931cc4

 

5

Luna mai este tradițională pentru toți cei care doresc să cumpere mușcate. Pe parcursul anotimpului rece, permiteți-le plantelor să ierneze. În regiunile cu climat cald, după ce plantele își epuizează înflorirea, tăiați-le sever și păstrați ghivecele în locuri luminoase. Replantați-le în primăvară. Atentie: nu confundați mușcatele anuale (Pelargonium) cu mușcatele perene (Geranium) deoarece condițiile de creștere sunt diferite, asemenea și florile.

În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu muscate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria și sifilisul.

În zilele următoare revin și cu celelalte soiuri de mușcate 🙂

foto: Pinterest

4 thoughts on “Mușcata din fereastră. Mirosul mușcatei îmi aduce aminte de copilărie

  1. Pingback: pokemon sex games
  2. การสร้างโอกาสจากการเล่นเกมส์ที่สามารถสร้างรายได้ เราขอแน่ะนำbetflix pgslot เครดิตฟรี อย่าปล่อยโอกาสให้ผ่านไปผู้โชคดีอาจเป็นคุณก็ได้.

Comments are closed.