Nalba mare, zvelta și grațioasa balerină din grădină

Nalbă mare (Althaea officinalis) este o plantă catifelată, cu flori pictate în culori diferite, de la alb la mov. Zveltă şi graţioasă, înnobilează locurile în care creşte, pe maidane şi pe margini de drum. În terapeutică, se folosesc patru specii de nalbă, care au acelaşi efect binefăcător. Nalba mare este de mai multe feluri: înaltă, pitică, tufă – aceasta fiind indicată pentru gardurile vii, cu floare simplă, bătută, mică sau mare.

nalba 1

Nalba mare este o plantă erbacee, bianulală sau vivace, din familia Malvaceae, cunoscută sub denumirile populare de : nalbă albă, nalbă bună, nalbă de câmp, nalbă de luncă.

nalba

 

87a2afac2db82d8432280dff3a281f34

 

nalba roz

În tradiţia populară românească, frunzele şi florile de nalbă erau folosite mai ales pe cale externă, sub formă de infuzie con­cen­trată, pentru prepararea compreselor care se aplicau pe răni, umflături şi abcese. În Dobrogea, bătrânii de la sate îi sfătuiau pe cei care aveau picioarele umflate să bandajeze zonele afectate cu planta fiartă în lapte, folosind inclusiv rădăcina, şi să păstreze compresa jumătate de oră. Pe cale internă, ceaiul sau decoctul din flori, frunze şi rădăcină de nalbă se consuma în mod curent, pentru a combate tusea, durerea de piept şi transpiraţia excesivă. Bolnavii de rinichi erau sfătuiţi să bea o cană cu ceai din frunze de nalbă (uscate la umbră şi măcinate groşcior), în care se punea o lingură de lapte dulce. Ascita era tratată de vindecători cu o fiertură de nal­bă, urzici şi pătrunjel. Bolnavii erau îndemnaţi să bea o ceaşcă de trei ori pe zi, înainte de me­sele principale.

IMG_0065-1

 

IMG_0117

 

IMG_0158

 

43ec465ea04a0d367ec826349e5facd2

Nalba mare (Althaea officinalis) este înaltă şi graţioasă, asemenea unei balerine care îşi execută mişcările delicate asupra covorului verde pe care vara l-a întins deja în oraşe, dar şi în păduri, la umbra co­pacilor. Creşte în zone umede, prin zăvoaie şi tresti­ri­şuri, pe lângă ape repezi sau bălţi, bucurând privirea cu florile ei alb-roz.

11182267_376237375894740_7842418195619737602_n

 

9921fd157b5ba44b2ce45bd6cab22e6a

 

1258830826

Nalba mare are în pământ un rizom scurt, din care pornesc numeroase rădăcini groase de 2-3 cm, ramificate şi cărnoase, de culoare cenușiu-deschis la suprafaţă, albă până la slab gălbui la interior, cu gust dulceag mucilaginos. Tulpinile sunt drepte şi înalte de 100 – 150 cm, acoperite cu frunze asezate altern, având un peţiol lung. Frunzele inferioare prezinta 5 lobi dinţaţi pe margine, iar cele superioare 3. Din cauza perilor deşi, cu care sunt acoperite, frunzele par catifelate şi de culoare verde-albicioasa. Spre vârful tulpinii se găsesc florile de culoare alb-roz, care împreună cu codiţele lor nu depasesc lungimea frunzelor. O floare este formată din două rânduri de sepale: primul are 6-9 sepale (calicul), iar al doilea 5 sepale (caliciul). Petalele sunt în numar de 5 cu marginea aproape întreagă. Staminele sunt numeroase, unite intr-un tub ce înconjoara pistilul. Fructul este turtit, compus din numeroase achene, fiecare conţinând o sămânţă. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie. Creşte spontan prin locuri umede, pe malurile râurilor şi pe marginea şanţurilor.

6 thoughts on “Nalba mare, zvelta și grațioasa balerină din grădină

 1. I do not know whether it’s just me or if perhaps
  everyone else experiencing issues with your site.
  It seems like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please comment
  and let me know if this is happening to them as well?

  This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Thank you

 2. Yeminle çorumlu öyle birini tanıdım kii varya Allah ne gavuru
  nede düşmanımı onunla karşılaştırsın, resmen iblis, pislik,
  ne halt desen var, zina, uyuşturucu, alkol, kumar, berbat huylarıııı,
  daha neler, neler, çoruma kız verilmez,
  sadece çorumda değl iç anadolu karadeniz yakın nere varsa nefret ettirdi benii,
  7 24 kızları kandırma peşinde, bir çorum erkeği.

Comments are closed.