Menu

Nu ouă, ci case încondeiate

Poți înțelege că există ouă încondeiate, dar să existe case încondeiate…parcă n-ai zice da.

1

 

 

2

Prima imagine a acestui sat ce vă va rămâne întipărită în memorie este cea a caselor încondeiate cu motive viu colorate, inspirate din portul tradițional. Este ca și cum au fost luate toate aceste motive populare de pe cămășile țărănești sau de pe ouălele încondeiate și le-ar fi așezat pe pereții clădirilor. De aici și denumirea de case “încondeiate” .

3

 

4

 

5

 

6

Localitatea Ciocănești se află la 20 km de statiunea turistica Vatra Dornei. Comuna Muzeu Ciocănești este atestată documentar din anul 1400, într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie. Ciocanești a fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei, începând cu Bogdan și Dragoș, întemeietorul de țară, până la Stefan Cel Mare, în secolul al XV – lea.

7

 

8

 

9

Nu există uliță sau vârf de deal în Ciocănești unde să nu vezi case pictate cu simboluri străvechi. Localnicii păstrează tradiția decorării caselor la exterior cu modele tradiționale, așa cum au văzut la părinți și la bunici. Până și Poșta, magazinele și clădirea Primăriei respectă obiceiul. Pentru ca specificul satului să rămână nealterat, Consiliul Local a aprobat printr-o hotărâre obligația ca oricine își construiește casa să-și decoreze fațada cu motivele deja consacrate.

sursa: http://aventurierii.ro/

Ciocanesti – satul caselor incondeiate

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram