Scriitoare şi jurnalistă în Liverpool, Anglia, Arabella McIntyre- Brown a ajuns pentru prima dată la Măgura în urmă cu 10 ani, când gazdele ei de la o pensiune din Zărneşti au plimbat- o în căruţă. Arabella s-a îndrăgostit imediat de micul sat de poveste şi a decis să îşi cumpere o casă de vacanţă, însă în urmă cu cinci ani a devenit unul dintre cei 400 de locuitori permanenţi. Decizia a venit ca o salvare pentru ea, după ce în decurs de doar un an, britanica şi-a îngropat mama, sora şi trei mătuşi.
Măgura, din judeţul Braşov, şi cei 400 de locuitori ai săi au atras acum atenţia prestigioasei publicaţii britanice Financial Times, care, în suplimentul House&Home la rubrica Expat Lives, redă povestea jurnalistei Arabella McIntyre-Brown.

McIntyre-Brown a lucrat ca jurnalistă pe domeniul economic, a scris mai multe cărţi, printre care şi Liverpool: The First 1000 Years, în 2001, şi a înfiinţat editura Capsica.
Pe Arabella, n-o deranjează că cel mai apropiat magazin modern se află la opt kilometri distanţă de sat. Are maşină, aşa cum au de altfel mulţi dintre proprietarii de acolo.
„Mulţi oameni nu cred că Transilvania există în realitate. Sentimentul este că există cumva după un văl, este un loc misterios“, spune McIntyre-Brown. Măgura este aproape de Bran, cu castelul devenit celebru datorită legăturilor cu Vlad Ţepeş.
Autoarea britanică descrie şi prima iarnă pe care a petrecut-o în casa sa de la sat, din care, din cauza zăpezii abundente, nu a putut ieşi timp de trei săptămâni.

Una din micile bucurii ale vieţii la Măgura este pentru Arabella întâlnirea din fiecare zi cu vecinii. ”Ai mei sunt minunaţi, nu aş fi putut trăi aici fără ei, dar am observat că, indiferent dacă te plac sau nu, te ajută şi e important să îi ajuţi, să ştii că sunt bine”.
„Unul dintre vecinii mei, care locuieşte în celălalt capăt al satului, a venit la mine cu un rucsac plin de mâncare – mere, lapte, brânză, pâine. S-a supărat când am sugerat să îi plătesc alimentele“, spune McIntyre-Brown. De altfel, scriitoarea britanică afirmă că un rol important în decizia de a se muta în România l-au avut şi relaţiile pe care le-a dezvoltat cu vecinii săi, deşi, iniţial, au existat tot felul de zvonuri despre ea.

Scriitoarea Arabella McIntyre-Brown: „Încerc să nu fiu prea încrezută, pentru că zona e foarte frumoasă, iar prietenii care vin aici sunt uimiţi şi zic «Aş vrea să stau şi eu aici!
„Eram, într-adevăr, o curiozitate. Faptul că eram o femeie de vârstă mijlocie nemăritată era bizar“, povesteşte McIntyre-Brown. La început, scriitoarea britanică a trăit din banii obţinuţi din vânzarea locuinţei pe care a avut-o în Liverpool, apoi din muncă de editare de cărţi. Acum, intenţionează să conducă workshopuri literare în Măgura şi lucrează la o carte. Scriitoarea britanică postează texte despre micul sat de pe dealurile Măgurei pe blogul său. Articolele ei au fost preluate de presa britanică, inclusiv de prestigiosul cotidian Financial Times.
Oamenii din sat sunt încântaţi că Arabella a început să vorbească româneşte.
sursa foto: Facebook
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
[…] Scriitoare şi jurnalistă în Liverpool, Anglia, Arabella McIntyre- Brown a ajuns pentru prima dată la Măgura în urmă cu 10… citeste mai mult […]