O pledoarie pentru feminitate, prin fotografie

„Datele statistice în România, în general, și în ceea ce privește cancerul mamar, sunt aproximative; din estimări știm că anual sunt diagnosticate aproximativ 7.000 de cazuri de cancer mamar și, din păcate, aproximativ 4.000 de femei mor în fiecare an din cauza acestei afecțiuni, majoritatea deceselor datorându-se faptului că boala a fost diagnosticată în stadii foarte avansate”, spunea într-un interviu recent, dat pentru doctorulzilei.ro, prof.dr. Alexandru Blidaru.

În Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti fotografiile semnate Cristian Şuţu au încercat să dezvăluie diferitele feţe ale feminităţii ale celor care au trecut printr-un cancer de sân.

Cristian Şuţu a reuşit să surprindă esenţa feminităţii, cea adânc înrădăcinată în fiecare femeie, şi să transceadă prejudecăţile legate de lipsa unuia sau a ambilor sâni. Fotografiile sale, realizate în alb şi negru, au surprins graţia şi încrederea de sine a unor femei care s-au confruntat cu un cancer de sân, urmat de mastectomie. Expoziţia a fost organizată cu ocazia evenimentului „Feminitate fără frontiere” din data de 3 octombrie.

 

Nu este „încă o campanie pentru cancerul de sân”, este o campanie care se axează pe detaliile, trăirile şi problemele cu care se confruntă femeile după încheierea procesului medical…

Sunt detalii pe care doar ele le cunosc, despre care nu vorbesc, preferă să sufere în tăcere, să se resemneze şi să spere că poate, într-o zi, se va face pace în sufletul şi în viaţa lor.

Pentru că ştiu ce simt şi ce trăiesc aceste femei şi pentru că mă consider o învingătoare pe toate planurile şi în toate detaliile legate de această experienţă, am decis că e de datoria mea să fac mai mult decât oricine altcineva care n-a trecut pe acolo.” 

 

Lect. Univ. Dr. Mihaela Sofrone

 

În debutul evenimentului Lect. Univ. Dr. Mihaela Sofrone a vorbit despre impactul unei mastectomii asupra vieţii personale şi sociale a femeii, despre implicaţiile psihologice şi despre modul în care se percepe femeia după o astfel de experienţă. A fost o prelegere emoţionantă pentru feminitate care a făcut un apel atât la femeile care au trecut printr-o astfel de experienţă, dar şi la toţi cei din jurul lor, de a vedea în spatele aspectului fizic şi de valoriza femeia pentru adevărata sa personalitate.

De ce este important să vorbim despre efectele cancerului de sân asupra vieții femeii?

 

 

După mastectomie care sunt efectele asupra vieții femeii în plan personal, social, profesional

 

 

„Aveam 31 de ani când am constatat că am un nodul la sân. Am mers imediat la medic și mi s-a spus că am un fibroadenom mamar. Pentru a confirma diagnosticul, am mers și la un al doilea medic, fără să-i spun că mai fusesem în prealabil la un consult. Ambii mi-au spus același diagnostic și mi-au dat cam aceleași repere.

Era un nodul benign.
Recomandarea unuia dintre medici a fost să îl operez, iar a celuilalt a fost să consult un oncolog pentru orice eventualitate. Am discutat cu al treilea medic, medicul meu ginecolog, care mi-a zis să stau liniștită ca nu e cazul
să merg la oncolog, dar să mă operez. Erau doi medici care mă linișteau și unul care îmi ridicase un semn de întrebare. Am hotărât atunci din teamă și din cauza faptului că eram foarte ocupată să amân investigațiile suplimentare și să revin peste 6 luni la control.

După mastectomie, s-a constatat că intrasem în remisie totală și că nu mai sunt urme de celule canceroase. Cu toate acestea, medicul care m-a operat a insistat să mai fac două serii de chimioterapie ca să fim siguri. Le-am făcut și, în sfârșit, după ultima serie de chimioterapie m-am simțit eliberată. Atunci când medicii mi-au spus că nu mai există celule canceroase m-am simțit norocoasă”.

 

Toată povestea Mihaelei Sofrone o puteţi citi aici punctulpeg.ro.

Aşadar, din momentul în care Mihaela Sofrone a ieşit învingătoare din lupta împotriva cancerului, şi-a propus şi a şi inițiat un proiect dedicat femeilor care au suportat o mastectomie, plecând de la ideea că a pierde un sîn (sau doi) nu înseamnă că ți-ai pierdut feminitatea.

 

 

   

 

Prezent la eveniment a fost şi Dr. Cristian Viişoreanu, de la clinia ProEstetica. El a subliniat faptul că în prezent chirurgia reuşeşte să stopeze o mare parte din cancerele de sân şi că există o evoluţie constantă în chirurgie şi de la primele metode de mastectomie, extrem de traumatizante, s-a ajuns astăzi la operaţii minim invazive, cu extirparea strictă a leziunilor şi  ganglionilor cu probleme. La rândul său, Dr. Dana Jianu de la clinica ProEstetica, a vorbit despre reconstrucţia sânului şi despre metodele inovative existente astăzi, care dau sânului reconstruit un aspect şi o consistenţă aproape de cea naturală. Una dintre tehnicile abordate a fost cea a grefei de ţesut adipos, cu rezultate excelente în reconstrucţia sânului.

Şi că în cele mai multe cazuri este nevoie şi de psiholog o ştim cu toţii. Aspectele psihologice ale impactului diagnosticului şi tratamentului cancerului de sân asupra femeilor a fost aprofundat de doamna psiholog Silvia Goliță de la clinica Oana Nicolau. Doamna Goliţă a evidenţiat faptul că una dintre cele mai mari presiuni puse asupra pshicului femeii, vine chiar de la ea prin gradul mic de compasiune şi de înţelegere pe care şi-l acordă sieşi. Recomandarea psihologului pentru femeile care trec prin experienţa cancerului de sân a fost să încerce să fie mai înţelegătoare cu ele însele, să îşi acorde timp şi spaţiu pentru vindecare şi să îşi redescopere alte aspecte ale feminităţii.

Coach-ul transformaţional Oana Stoianovici a vorbit despre impactul negativ al gândurilor asupra sănătăţii femeii şi a arătat că feminitatea este un ansamblu de factori, nu ţine numai de aspectul fizic. Redescoperirea acestei feminităţi este cea care le poate ajuta pe femeile care au trecut printr-o experienţă traumatizantă să redevină senine, împlinite şi sigure pe sine. Cristina Simincianu de la  „Arta Prezenţei Feminine” a vorbit despre impactul unei traume asupra vieţii femeii şi despre modurile în care femeia trebuie să gestioneze şi să transforme această experienţă negativă.

 

    

 

Evenimentul „Feminitate fără frontiere” a fost gândit şi realizat de Mihaela SofroneLect. Univ. Dr.  cu sprijinul platformei punctulpeg.ro şi s-a bucurat de prezenţa unor speakeri importanţi care au prezentat diferite aspecte ale problemelor cu care se confruntă femeile diagnosticate cu cancer de sân care au trecut printr-o mastectomie.

Evenimentul a fost susţinut de punctulpeg.ro, clinica ProEstetica, clinica Oana Nicolau, asociaţia M.A.M.E., Asociaţia pentru Sprijin al Pacientului Oncologic dezvoltată în jurul Fundaţiei Renaşterea, magazinul Gentle Care, MCCA Logistic Services & Solutions, Arta Prezenţei Feminine, Dr. Oana Dumbravă.

 

 

Fotografii: Cristian Şuţu, fost jurnalist, fondator al studioului de fotografie Foto Union, realizatorul celor mai mari campanii de fotografiere publică din România.

 

2 thoughts on “O pledoarie pentru feminitate, prin fotografie

Comments are closed.