Ojdula – Covasna, ţara legendelor. Locul unde am aflat povestea kurtoskalacs-ului

Am fost în Covasna. Pentru prima dată. După trei zile de străbătut câteva sate aș putea spune doar atât: Covasna nu înseamnă numai unguri sau sași, Covasna înseamnă tradiții frumoase, oameni frumoși, curățenia și dichisul caselor. Am văzut case nu prea înstărite, dar curate și cu flori multe. În majoritatea caselor tradiția merge mai departe, din tată-n fiu sau mama-n fiică.

Și … despre tradiție vreau să vă spun acum. Povestea kurtoskalacs-ului. Urmează şi alte poveşti frumoase pe care le-am descoperit în ţinutul secuiesc. Invitaţia de a vizita Covasna am primit-o de la Răzvan Pascu, Asociatia „Travel Focus” Romania.

 

5 covasna

Colacii secuieşti sau kurtoskalacs, cum îi numesc localnicii. Sunt îmbrăcaţi în zahăr şi unii au chiar nucă. Specialiştii spun că în spatele colacului secuiesc stau 2 500 de ani de istorie, iar prima reţetă asemănătoare datează din Grecia antică. În secolul al XV-lea, kurtoskalacs apare în Heidelberg, apoi este atestat documentar la Cluj, în 1679. Colacii secuieşti se vând bine chiar şi în Statele Unite, Peru, Chile, Malaezia şi Taiwan.

Cozonacul secuiesc este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. Atât sașii din Țara Bârsei, cât și secuii din județul Covasna revendică originea acestui preparat vechi de mai multe secole. În întreaga țară, acest preparat a deveni cunoscut după 1989, când brutarii secui, cei mai mulți din Covasna, au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au răspândit în toată țara, de unde și denumirea de colac secuiesc.

Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la sărbători, festivaluri și târguri.

În limba maghiară kürtő înseamnă coș de fum, iar kalács înseamnă cozonac împletit. Astfel, termenul Kürtőskalács înseamnă „cozonac împletit” (în formă de coș de fum) – o aluzie la gaura din forma cilindrică a acestui preparat.

La Ojdula, Covasna am văzut cum se prepară și cum se coace kürtőskalácsul.

1 covasna

 

Cozonacul secuiesc este pregătit după o reţetă tradiţională, cu diferite glazuri: nucă, scorţişoară, nucă de cocos, susan şi ciocolată sau cocos. Acesta este preparat din ingrediente naturale, fără conservanţi şi poate fi mâncat şi în perioadele de post alimentar, deoarece nu conţine ouă sau lapte.

 

1

 

2 covasna

 

3 covasna

 

4 covasna

Ojdula (Ozsdola) se află în partea de est a județului Covasna, în Depresiunea Târgu Secuiesc, la poalele vestice ale munților Vrancei. Satul a fost atestat documentar în 1332. Ojdula, centrul comunal actual, este unul dintre cele mai vechi așezări din Trei Scaune. Până la tratatul de pace de la Trianon Varmeghia Trei Scaune aparținea de zona Târgu Secuiesc.

10
foto: Zoltán Márton

Centrul de informare turistică din Ojdula este locul unde poţi afla permanent informaţii despre obiectivele turistice din zonă. 

 

9

Acolo am aflat despre meşteşugurile din secuime, unul dintre el ne-a fost prezentat de doamna Szabò Erzsébet (Bimbi).

8

 

3

 

5

 

6

 

7

  • va urma

2 thoughts on “Ojdula – Covasna, ţara legendelor. Locul unde am aflat povestea kurtoskalacs-ului

Comments are closed.