Omul în mâinile căruia lemnul prinde viață

Despre satul Corund, care se află la 75 de Km de Tg. Mureș se spune că este un fel de “Horezu” local, un “sat-muzeu”, specializat în obiecte artizanale, sat în care localnicii, oameni harnici, își scot în fața caselor obiectele ce le produc în atelierele lor proprii.

Despre Corund şi locuitorii săi circulă multe povești. Odinioară satul era considerat lăcașul zânelor care trăiau între munţii Firtos şi Tartod. Se spune că oriunde este un târg sau o expoziţie de artizanat, un meşteşugar din Corund este întodeauna prezent – Valea Prahovei, Braşov, litoralul sunt locuri unde olarii din Corund sunt uşor de găsit.

Creator al unei arte de o mare bogăție și originalitate, se spune că poporul român a făurit valori artistice pline de fantezie în domeniul sculpturii lemnului. Meșteșugarii români au simțit întotdeauna nevoia să înfrumusețeze obiectele produse de ei. Printre aceștia se număra și sculptorii în lemn. În arta românească a prelucrării lemnului, stilul ornamental predominant este cel geometric, dar în decorul obiectelor din lemn sunt răspândite și motivele florale, zoomorfe și antropomorfe.

 

dscf4845

 

dscf4843

Astăzi vă prezint ultimul video realizat în Corund, din cadrul campaniei „Art&Craft susține meșterii populari din România” – Arta de a lucra în lemn. Produsele prezentate se găsesc în magazinele și brand corner-urile Art&Craft din aeroporturile Henri Coanda Otopeni, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara și pe www.artandcraft.ro

 

 

Jancso Tamas este un sculptor, iar din mâinile lui ies adevărate opere de artă. Chiar dacă locuiește într-o zonă cu tradiție în olărit, meșteșugarul nostru a preferat lemnul, despre care spune că ”îl iubește mult”. Fiecare dintre produsele sale sunt unicat, iar ele au utilitate casnică.

Meșterul nostru popular nu a avut un maestru. El spune că nu l-a învățat nimeni, a văzut într-o revistă o farfurie din lemn și a încercat să creeze una și el. De 10 ani sculptează obiecte și bijuterii din lemn, acesta fiind mijlocul lui de trai. Are un magazin acasă, în Corund, și este președintele Asociației Meșteșugarilor din Secuime.

 

dscf4912

 

dscf4847

 

dscf4851

 

dscf4853

 

dscf4855

 

dscf4856

 

dscf4858

 

dscf4859

 

dscf4861

 

Jancso Tamas, meșter tradițional: „M-am învățat singur. După ce mi-am terminat studiile și armata, m-am axat doar pe asta, mi-am făcut un strung și încet încet m-am perfecționat. Merg unde sunt invitat, am fost la târguri în Germania, în Budapesta, dar baza este magazinul de acasă. Calitatea lemnului este foarte importantă în această meserie, nu orice tip se pretează pentru sculptură. Îmi place foarte mult aninul, are o culoare plăcută, este și moale și tare, numai bună pentru a fi sculptata. Și clienții apreciază foarte mult obiectele din acest tip de lemn. Bucata de lemn care urmează să fie sculptată o șlefuiesc la strung, după care o las la uscat cel puțin trei luni. Dacă crapă ajunge pe foc, dacă nu ajunge farfurioară. De obicei iarna lucrez pe strung, iar primăvara – vara mă pun pe creație. Cel mai frumos lemn este cel de prun, dar este foarte dificil de găsit o bucată sănătoasă, mijlocul acestuia se putrezește de tânăr. Și nucul este un lemn foarte frumos, este mai închis la culoare, iar clienții preferă aninul și arțarul”.

 

dscf4887

 

dscf4914

 

dscf4906

 

dscf4864

 

Confecționează farfurii, pahare, recipiente pentru mirodenii sau pentru lichide, bijuterii, piepteni, din nuc, cireș, prun, brad, arțar. Materialul de lucru îl primește de la prieteni, vecini sau mai și cumpără când vede câte un pom tăiat, care oricum ar ajunge lemne pentru foc. Realizarea unei farfurioare durează aproximativ trei ore, dar lemnul trebuie bine pregătit pe dinainte.

Clienții preferă farfuriile, paharele și recipientele din marfa meșterului pentru că este ceva neobișnuit pe piață, spre deosebire de bijuteriile din lemn. Acesta spune că se poate trăi din artă, atât timp cât ești inventiv și nu faci aceleași lucruri cu care piața este deja suprasaturată. Înclinațiile artistice ale acestuia sunt moștenite acum și de fiul său de 10 ani, care din banii proprii și-a cumpărat o roată de olărit.

dscf4867

38 thoughts on “Omul în mâinile căruia lemnul prinde viață

Comments are closed.