Oradea, noua bijuterie turistică a României. 5 lucruri mai puţin ştiute despre Oradea

Oradea, orașul de pe Crișul Repede a devenit noua bijuterie a României. Şi asta datorită potenţialului turistic al orașului.

Municipiul Oradea se găseşte la numai 12 km de Băile Felix, cea mai mare staţiune balneo-climaterică din România. Pe lângă aceasta, pe întreg judeţul Bihor se află şi multe alte obiective turistice atractive. De asemenea, Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș”, dintr-un top de 10 orașe din România, potrivit Forbes, având la bază numărul de proiecte pentru smart city în plan, în curs de implementare sau încheiate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

.

 

Dacă vrei să vizitezi Oradea, cel mai bine este să vezi filmuleţul de mai jos. Găseşti aici fix ce ai nevoie, ca la finalul vizitei sau vacanţei tale în Oradea să te declari fericit.

 

 

 

 

Această vizită, spune Diana Cosmin, jurnalist www.finesociety.ro  face parte dintr-un proiect de descoperit şi povestit despre locuri frumoase din România, realizat alături de Romanian Art&Craft. Un proiect frumos, aflat în al treilea an în care continuă campania de promovare a României. Diana Cosmin a realizat alături de Art&Craft şi filmele de prezentare a Maramureşului, unde a bifat cele mai importante locuri ce merită vizitate dacă ajungi acolo.

 

Campania de promovare a României by Art&Craft  a început în 2016 cu Bucureşti, Sibiu, Târgu-Mureş, a continuat în 2017 cu Sighişoara, Timişoara, Alba-Iulia, Iaşi, Cluj şi Sinaia, iar în 2018 cu Maramureş şi Oradea.

 

 

5 lucruri mai puţin ştiute despre Oradea

 

  1. În Oradea se află a 3-a sinagogă ca mărime din Europa –  Sinagoga Neologă Zion
  2. În Oradea se află cel mai mare edificiu în stil baroc de pe teritoriul României – Bazilica Romano-Catolică, considerată printre cele mai frumoase bazilici din Europa
  3. În Oradea se află cel mai important Complex Baroc din România, precum și unul din cele mai reprezentative ale Europei a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea
  4. În Oradea se găsește cea mai mare clădire secession din Romania –  Palatul Vulturul Negru.
  5. În Oradea se află o biserica unică în Europa – Biserica cu Lună.

 

 

 

Cele 250 de scări ce duc spre Turnul Primăriei din Oradea sunt o provocare destul de mare pentru toată lumea. N-ai nevoie de nimic altceva decât de condiție fizică pentru a face față. De acolo, de sus, vei vedea tot centrul istoric și mai ales cât de verde este orașul. La primul etaj se află mecanismul orologiului denumit ”ceasul mamă”, care cântă la ore fixe ”Marșul lui Iancu”.

 

 

 

Piața Unirii arată exact precum Budapesta sau Barcelona. Centrul  are cea mai mare concentrație de clădiri istorice consolidate, recondiționate sau în curs de reabilitare.

 

 

Oradea este singurul oraș din Romania care face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau

 

Rețeaua Art Nouveau a fost constituită în 1999, iar din ea fac parte mari orașe europene, printre care Helsinki, Barcelona, Glasgow sau Budapesta. Oradea este singurul oraş din  Romania care face parte din  prestigioasa reţea culturală. 10 iunie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau. Motivaţia alegerii acestei date este legată de  aniversarea a doi arhitecţi reprezentativi pentru acest stil : Antoni Gaudi si Ödön Lechner.

 

 

 

 

 

După câteva ore bune de bântuit pe străzile oraşului şi de vizitat muzeele şi cetatea, Strada Republicii este stradă pietonală unde te poţi retrage pentru o pauză binemeritată. Pot găsi aici o mulțime de terase, aflate la parterul clădirilor istorice, unde poţi lua prânzul, cina sau pot bea o cafea.

 

 

 

În 2017 peste 223.000 de turişti au vizitat Oradea, conform Institutului Naţional de Statistică, iar conform unei estimări a primăriei Oradea, turiştii care au venit anul trecut în Oradea au lăsat aici cel puţin 6 milioane de euro.

 

 

 

 

4 thoughts on “Oradea, noua bijuterie turistică a României. 5 lucruri mai puţin ştiute despre Oradea

  1. Pingback: teachers sex games

Comments are closed.