Menu

Oricine ştie că 8 martie este Ziua Femeii, dar care este istoria acestei sărbători?

La mulți ani, de 8 Martie!

Ziua de 8 Martie este recunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Luna martie este prima lună a primăverii când toată natura renaște. Pură coincidență sau nu, în acestă lună se sărbătorește pe lângă mărțișor și ziua femeii, a mamelor. Aș vrea ca pe 8 martie și evident, întotdeauna să existe numai mame fericite. E o dorință a mea, deși știu că există mame nefericite, mame îngrijorate, mame sărace care dau orice să-și vadă copilul fericit, mame supărate, mame nemulțumite. E ziua mamelor noastre. Ne iubesc necondiționat, le iubim necondiționat. Primim dragoste necondiționat, la rândul nostru, de la copiii nostri și așa mai departe. Este ziua femeii. Este zi de sărbătoare.

8-martie

Care sunt semnificațiile în plan național și internațional? Ziua mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp când exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor și zeițelor pe nume Rhea în Grecia Antica.

Totul a început pe 8 martie 1857 în New York, când muncitoarele unei fabrici au protestat faţă de condiţiile de muncă. În acele vremuri poliţia a reuşit să oprească rapid protestul, dar după jumătate de secol acest lucru s-a repetat tot la New York, tot pe 8 martie. De această dată peste 15,000 de femei au ieşit în stradă strigând că vor mai multe drepturi, iar protestele au fost ceva mai violente.

În 1910, la Copenhaga apare pentru prima dată ideea zilei femeii când se sărbătorea mișcarea femeilor pentru egalitate în drepturi și egalitate de șanse. 7 ani mai târziu se naște și ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte.

Până în decembrie 89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. După Revoluția din 1989 noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii.

Un lucru puțin ciudat este faptul că ziua femeii este sărbătorită numai între doamne, bărbații fiind excluși.

c86a31ea9e95136a32febd6d4f927b34

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram