Pantofii cu toc – plăcere sau tortură? Ziua Naţională a Femeilor #pe Toc ?

Am aflat că luni, 14 septembrie este ziua națională a femeilor pe toc. FashionUp.ro vor să declare 14 septembrie drept Ziua Naţională a Femeilor #pe Toc. Dacă vor reuși rămâne de văzut.

pantofi 1

Este drept că foarte puține fete mai poartă ziua în amiaza mare pantofi cu toc. Graba, lipsa timpului, transportul in comun aglomerat te fac în principal să renunți la a mai purta pantofi cu toc. Printre adolescentele din ziua de azi nu sunt multe care adoră pantofii cu toc. Marea majoritate poartă tenişi și bascheţi. Dar toate acestea le știți voi cel mai bine. Mai nou, au apărut teniși cu toc – să fie 2 în 1 🙂

pantofi 2

 

Eu vreau doar să vă aduc în atenție câteva informații despre pantofii cu toc!

1930

  • Culmea, tocul a fost inventat de bărbaţi şi a fost un accesoriu masculin pentru războinici. A fost inventat de călăreţii persani care aveau nevoie de a şarja, fiind în şaua armăsarilor. Tocul a reapărut apoi la curtea Regelui-Soare Ludovic al XIV-lea (1638-1715), unde pantofii nobililor erau cât mai înzorzonaţi.
  • Se spune că pantofii cu toc au apărut prin Egiptul Antic şi erau purtaţi şi de femei, şi de barbaţi la diferite ceremonii. În Roma Antică numai prostituatele purtau pantofi cu toc pentru a putea fi deosebite de restul oamenilor.
  • Pantofii cu toc cui au fost extrem de populari in cea de-a doua jumatate a anilor 1600.Cel caruia ii datoram revigorarea acestei mode este celebrul designer Manolo Blahnik. De aici,au inceput derivatiile multitudinilor de forme si modele ale acestor tocuri pentru pantofi.
  • Şi pentru că pantofii cu toc înalt au şi avantaje şi dezavantaje, au fost interzişi la un moment dat datorită numărului mare de decese, cauzate de căzături.

pantofi

  • Grație lui Manolo Blahnik, în cea de-a doua jumătate a anilor 1900 se întoarce popularitatea tocului cui, iar de aici încep să derive diferitele forme şi modele.
  • Christian Dior, începând cu anul 1950, pune în atenţia publicului pantofii cu tocul cui. Însă, cea care a adus pentru prima dată în prim plan pantoful cu toc, datorită faptului că era şi scundă, și vanitoasă, este Ecaterina de Medicis.
  • La începutul anilor ’60, la pantofii cu toc se întâlnesc două extreme: vârful parcă trecut prin ascuţitoare şi tocul subţire ca o scobitoare.
  • Roger Vivier, pentru a susţine cât se poate de bine greutatea care apăsa pe toc, a revoluţionat modalitatea de confecţionare a pantofilor cu toc cui, prin introducerea unei tije din metal de-a lungul tocului.

 

7 thoughts on “Pantofii cu toc – plăcere sau tortură? Ziua Naţională a Femeilor #pe Toc ?

Comments are closed.