Povestea inelului de logodnă | Ce spune tradiția despre aceste bijuterii

 

Ca în orice există câte o poveste și ne place să credem că de multe ori povestea este una cu final fericit. Aşa cum bine ştim, inelul de logodnă este inelul pe care îl poartă persoana care este logodită şi urmează să se căsătorească. Această bijuterie este oferită de bărbat iubitei sale atunci când o cere în căsătorie, iar acest lucru reprezintă angajamentul formal al viitoarei căsătorii. În majoritatea ţărilor, inelul este purtat pe inelarul de la mâna stângă. După căsătorie, cuplul poate purta ambele inele, atât cel de logodnă cât şi verigheta.

În Regatul Unit, Irlanda şi America de Nord inelele de logodnă sunt purtate tradițional doar de femei. În alte culturi atât bărbații cât şi femeile poartă inele asemănătoare sau sunt folosite drept verighete. În Europa, inelele de logodnă au fost cândva cunoscute ca inele inscripționate. Erau oferite ca o formă de promisiune a fidelității şi dragostei.

 

Cum au apărut inelele de logodnă 

 

Inelul de logodnă îşi are originile în Egiptul Antic. De exemplu, romanii ofereau logodnicelor inele de logodnă care conțineau o cheie mică, iar de multe ori această cheie era folosită pentru cuferele valoroase ale casei. Inelul se purta pe al patrulea deget al mâinii stângi, întrucât locuitorii din Grecia Antică credeau că acesta conţine o venă care conduce la inimă.

 

 

 

 

Istoria acestor bijuterii începe prin anul 1215 când Papa Inocențiu al 3-lea a stabilit o perioadă de aşteptare între căsătoria promisă şi căsătoria propriu zisă. De asemenea, inelele semnificau devoțiunea partenerului unul față de altul în acea perioadă. În acele vremuri, inelele de logodnă reprezentau bogăția, deoarece doar cei bogați îşi permiteau să cumpere inele de logodnă cu diamante.

 

Primele documente în care se vorbeşte despre un inel cu diamant care să semnifice logodna a fost a Arhiducelui Maximilian al Austriei în curtea imperială a Vienei în 1477, la legământul lui cu Mary de Burgundy, numită Maria cea Bogată și a fost ducesă de Burgundia din 1477 până în 1482. De aici şi până la faptul că inelul de logodnă a devenit tradiţie a fost doar un pas. Arhiducelui Maximilian al Austriei i-a influențat pe cei bogaţi, din sfera înaltă a societăţii să le ofere inele de logodnă iubitelor lor.

În America, ideea unui inel de logodnă ”pentru toate buzunarele” a apărut abia în 1930 şi erau mai degrabă un simbol de afecțiune şi prietenie.  Atât în America cât şi în Canada, doar femeile poartă inel de logodnă şi în cele mai multe cazuri femeile aleg singure inelul.

 

 

 

 

Tradiția spune că dacă viitoarea căsătorie este anulată de bărbat, femeia nu este obligată să returneze inelul de logodnă. Gestul reflectă rolul inelului ca o formă de compensare pentru reputaţia distrusă a femeii.

Așa cum bine se ştie, inelele de logodnă, ca orice alt tip de bijuterii, sunt de multe feluri. Aurul şi platina sunt considerate materialele preferate pentru inelele de logodnă dar alte tipuri de metale obişnuite cum ar fi titanul, argintul sau inoxul sunt de asemenea folosite.

 

Semnificația pietrelor prețioase

 

În jurul pietrelor care ornează inelul s-a dezvoltat o întreagă istorie care le leagă de luna nașterii, oferind purtătorului noroc şi protecție.

Luna ianuarie este reprezentată de granat, piatră a adevărului și a încrederii.

Ametistul reprezintă luna februarie și îi protejează pe soldați în luptă.

Piatra lunii martie e acvamarinul, ocrotitoarea marinarilor.

Aprilie este reprezentată de diamant, simbolul puterii și al curajului.

Smaraldul e simbolul lunii mai și protejează mintea și sănătatea ochilor.

Perlele sunt asociate cu luna iunie și dau puterea de a iubi, bani, protecție și noroc.

Iulie e luna rubinului. Culoarea e asociată sexului, pasiunii și energiei.

Piatra lunii august e olivina, aduce purtătorului noroc, pace și succes.

Safirul e piatra lunii septembrie. Include pacea și iluminarea spirituală.

Opalul reprezintă luna octombrie și aduce frumusețe și statornicie.

Topazul galben e asociat lunii noiembrie, semn de creativitate și de echilibru.

Topazul albastru reprezintă luna decembrie și atrage banii, succesul și dragostea.

 

 

 

3 thoughts on “Povestea inelului de logodnă | Ce spune tradiția despre aceste bijuterii

  1. I must thank you for the efforts you have put in penning this site.
    I’m hoping to check out the same high-grade
    content from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has
    inspired me to get my own, personal site now 😉

Comments are closed.