”Prin purtarea mărțișorului ne apropiem soarele de suflet pentru a ne aduce veselie, sănătate și curățenie sufletească”, spunea poetul George Coșbuc.
Așa cum se știe, mărțișorul este strâns legat de tradițiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative și astronomice. La români, mărțișorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Șnurul de mărțișor este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăși legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia toarce firul anului primăvara, la nașterea timpului calendaristic. În jurul sărbătorii Mărțișorului s-au țesut multe legende.
Prima zi a primăverii calendaristice este sărbătorită de români într-un mod cu totul special. Bucuria reîntoarcerii anotimpului călduros este dublată de primirea sau oferirea micilor cadouri numite mărțișoare.
An de an, de 1 Martie ne recăpătăm speranța, optimismul, credința în mai bine și sporul în toate. Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acum, frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina și după o iarnă grea cu omăt mare învinge viața, primăvara, soarele. Acest triumf al reînvierii și regenerării este invocat prin Mărtișorul pe care-l dăruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim să le aducă fericire și noroc.
1 Martie și 8 Martie sunt două zile destinate doamnelor și domnișoarelor, două zile în care facem daruri și primim daruri. Mici, simbolice, personalizate sau fie transpuse în obiecte moderne după gustul și personalitatea celor pe care-i prețuim. Este perioada aceea din an în care noi toate spunem Mulțumesc! E frumos să dăruiești! Și atunci când o faci, fă-o din suflet și cu bucurie.
Idei de cadouri de 1 și 8 martie cu iz de poveste
Așa cum v-am obișnuit ideile mele de cadouri vin tot din ”tolba” Artandcraft. Ei au cele mai tradiționale cadouri de 1 și 8 martie. Aproape toată lumea iubește bomboanele de ciocolată, așa că, puteți să cumpărați dulciurile preferate sau, de ce nu, un sortiment deosebit.
Coleția Once Upon A Time conține atâtea produse încât nu aveți cum să dați greș în alegerea vreunuia dintre ele și să nu fie pe plac persoanelor dragi vouă.
- Rucsacul este alb cu bazele vișinii, iar pe acesta găsim o ilustrație cu o pisică pe un teanc de cărți cu basme populare românești, alături de textul Once Upon a Time in Romania. Produsul face parte din colecția originala „Once Upon a Time in Romania” creată de Art &Caft.
- Cutia de pranz cu un design original, marca Art & Craft este vișinie cu ilustrația Albei ca Zăpada pe partea din față și textul „Once Upon a Time” pe partea din spate. Închiderea acesteia se face printr-o închizătoare metalica aurie. Interiorul cutiei este bleu și tot la interior găsim și un mic citat din celebra operă a Fraților Grimm.
- Un pachet promotional alcătuit din pixul ș jurnalul Once Upon a Time in Romania.
Mărţişorul, la români
„Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe că a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare că să fie curaţi că argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă că să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească.”
George Coşbuc
„La început, atunci când va fi fost acest început, mărţişorul nu era mărţişor şi poate că nici nu se chema, dar fetele şi nevestele, care ţineau la nevinovăţia obrazului încă înainte de acest început, au băgat de seama că vântul de primăvară le pătează pielea şi nu era nici un leac. Cărturăresele de pe vremuri, după care au venit cărturarii, făcând „farmece” şi făcând şi de dragoste, au învăţat fetele cu pistrui să-şi încingă grumazul cu un fir de mătase răsucit. Firul a fost atât de bun încât toate cucoanele din mahala şi centru ieşeau în martie cu firul la gât”.
Tudor Arghezi
.
Superstiții legate de mărțișor
De exemplu, mamele, când puneau mărțișorul copilului, trebuiau să aibă grijă să nu fie văzute de femeile însărcinate. O altă credință populară vorbește despre faptul că mărțișorul are rolul de a-l apăra pe purtător de diferite boli. Ațele mărțișorului trebuiau neapărat împletite pentru că „nodurile sau împletiturile țin ghinionul în loc. Se mai spune că mărțișorul alungă și deochiul. O altă superstiție este legată de „babe“. Începând cu 1 martie și până pe 9 martie, se alege o zi, adică o „babă“. Cum va fi vremea în acea zi, așa îi va merge tot anul celui care și-a ales-o.
Toate aceste produse, cât şi multe altele le puteţi comanda online www.artandcraft.ro sau le puteţi cumpăra direct dacă tranzitaţi unul din aeroporturile Otopeni, Sibiu, Târgu-Mureş, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.
Fotografii: Liviu Ungureanu
Locaţie: The Home/Bucureşti, strada Popa Nan, 82
tarancutaurbana@gmail.com
After looking into a number of the blog articles on your web
site, I truly appreciate your technique of writing a blog.
I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
Take a look at my web site too and let me know what you think.
After exploring a handful of the blog posts on your web page, I really like your way of writing a blog.
I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the
near future. Please visit my web site too and let
me know your opinion.
Fantastic submitting. Fascinating to look at. I like to examine these an amazing publish-up. Many thanks! It truly is manufactured my endeavor far more and additional easy. Keep on to help keep rocking. สล็อตเว็บตรง
Restasis siklosporin denilen bir madde oluşur kuru göz sendromu için bir tedavi yöntemidir.
Siklosporin Tolypocladium inflatum adlı bir mantar tarafından oluşturulur.
Bu nakli durumlarında organ reddini önlemek
için kullanılan güçlü bir ilaçtır. T.