Menu

Povestea momârlanilor – urmașii dacilor. Locul unde există cele mai vechi obiceiuri strămoșești

guest post Andreea Țopan/Asociaţia de Turism şi Ecologie Edelweiss România

 

În aşezările din Valea Jiului s-au păstrat obiceiuri străvechi, unele pre-creştine. Unele dintre cele mai cunoscute sunt: frăţiile de cruce, încă prezente şi astăzi, măsuratul oilor, înmormântarea în grădina casei şi nu la cimitir. Sunt datinile momârlanilor, una dintre cele mai vechi comunităţi rurale din România. Din cauza exploatărilor miniere şi dezvoltării urbanistice, oierii jieni, consideraţi urmaşi direcţi ai dacilor, şi-au retras gospodăriile înspre dealuri şi munţi. Ei sunt primii locuitori ai aşezărilor de munte din valea Jiului, pe marginea Jiului de Est şi a Jiului de Vest, cu mult timp înainte ca ţinutul cărbunelui să atragă oameni din celelalte zone ale ţării şi din întreg Imperiul Austro-Ungar, cu secole înainte ca Valea Jiului să devină cea mai urbanizată zonă a Hunedoarei.

4

 

11

 

1

Momârlanii au păstrat tradiţii vechi, fascinante pentru cei care le vizitează locurile. Şi-au ridicat casele la fel cum o făceau strămoşii daci, portul tradiţional le era asemănător cu cel al dacilor înfăţişaţi în scenele Columnei lui Traian, iar morţii şi-i îngropau în grădinile caselor, pentru ca sufletele lor să aibă parte de linişte. Comunitatea momârlanilor este din ce în ce mai restrânsă, însă povestea, istoria şi obiceiurile lor continuă să fie impresionante.

2

Comunitatea momârlanilor, aşezată între Munţii Şureanu şi Parâng, ar cuprinde 15.000 – 20.000 de oameni. În fapt, nimeni nu mai ştie câţi sunt. Momârlanii trăiesc fără curent electric, fără telefon, fără maşini. Unii spun că nici măcar buletin nu au, pentru că nu au nevoie de aşa ceva. Niciodată nu pleacă nicăieri şi nici nu au nevoie de alţii ca să-şi ducă viaţa. Banii nu au valoare acolo, pentru că oamenii se supun unui sfat al bătrânilor care împarte roadele fiecăruia după nevoi şi după dreptate. Şi nimeni nu e nemulţumit de ceea ce are. Puţini sunt cei care intră în vorbă cu străinii şi mai ales cu presa.

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

Urmele momârlanilor mai sunt păstrate în două muzee din Petroşani. Unul este în curtea Bisericii Sfânta Varvara. Deşi cultura momârlănească păstrează manifestări păgâne precreştine, cum ar fi, pe lângă îngropatul morţilor în curtea casei, nedeile sau colindul Piţărăilor din Ajunul Crăciunului, momârlanii au fost receptivi creştinării, fiind foarte apropiaţi de biserică, ba chiar ajutând la reabilitarea ei.

12

Relaţiile strânse dintre momârlani s-au deteriorat în ultimii ani, renunţându-se şi la obiceiul căsătoriilor doar între tineri momârlani. Acum, puţini dintre ei îsi mai cunosc originile, istoria şi tradiţia, puţini le mai respectă, iar comunitatea se macină din interior. În oraşele Văii Jiului cu greu poate cineva să observe un momârlan, singurele ocazii fiind dimineţile în care momârlancele coboară călare de la munte, mergând să vandă lapte „la blocuri”, unde locuiesc „barabele”, nume atribuit orăşenilor încă din perioada austro-ungară, folosit şi astăzi.

sursa foto: proiect cultural finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania: „LOCUIREA TRADIŢIONALĂ CA RESURSĂ DE CREAŢIE CONTEMPORANĂ ŢINUTUL MOMÂRLANILOR (VALEA JIULUI)” , descopera.ro,  Asociaţia de Turism şi Ecologie Edelweiss România/ Andreea Topan,

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram