Rapița, galbenul care obligatoriu te trimite la viața la țară

Imaginaţi-vă o fermă, o casă tipică de ţară în satul românesc… Imaginaţi-vă terenuri vaste delimitate numai  de drumuri de ţară… imaginaţi-vă  câmpurile cultivate cu grâu, orz, floarea soarelui, porumb… cu rapiţă… imaginaţi-vă o zi de duminică… luminoasă, cu soare blând ce va mângâie faţa… imaginaţi-vă un bărbat şi o femeie, gătiţi în straie de sărbătoare, ce îşi dezmiardă privirea şi sunt plini de bucurie şi mândrie… în drumul lor către biserică, trecând prin câmpul de rapiţă…

in-rapita
foto: http://www.argumentpress.ro

Luna MAI este o lună galbenă. Culoare vine de la rapiță. Câmpuri întregi în această perioadă au culoare galbenă. Unii se bucură de frumusețea ei, pentru alții reprezintă muncă, supraviețuire. Rapița se cultivă pentru semințe din care se obține ulei folosit în alimentație și în industrie pentru fabricarea de biocombustibil. Planta verde este un nutret valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă. Este răspândită în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă.

 

97b11a1bf2f23713b3c957f3b7501a20

Albinele apreciază în mod deosebit această plantă și, în perioada de înflorire, culturile întinse de rapiță sunt un adevarat rai pentru ele, de unde culeg mari cantitaăți de polen și nectar. Dacă rapia a fost semanată toamna, atunci mierea de albine se recoltează în mai – iunie, când planta este în plină floare. Ca orice tip de miere, și cea de rapiță are calități terapeutice, fiind recomandată mai ales persoanelor care suferă de boli de rinichi. De asemenea, mierea de rapița se recomanda și în tratamentul osteoporozei. Consumul de miere de rapiță – atentie, însă, aceasta se topește foarte greu în apă – protejează ficatul, splina și pancreasul de diverse boli.

d9c090d12f6f048813ad0a3edcc5857c

 

image-2014-04-30-17138914-56-rapita

 

2 thoughts on “Rapița, galbenul care obligatoriu te trimite la viața la țară

Comments are closed.