Menu

Sânzienele – fiecare petală din floare poartă în ea câte un semn al Sfintei Cruci

Sânzienele sunt plante erbacee, de culoare galbenă sau albă, înalte până la 1 metru, dispuse în inflorescențe bogate sub formă de ciorchine, cu câte 4 petale care înfloresc în perioada solstițiului de vară. Floarea face parte din familia Rubiacee și este o floare perenă, care crește pe câmpii, fânețe, la soare.  Frunzele sunt înguste şi ascuţite, catifelate pe partea inferioară, şi flori galbene, mărunte, formate din patru petale, motiv pentru care se spune că această plantă este binecuvântată de Dumnezeu, deoarece fiecare petală din floare poartă în ea câte un semn al Sfintei Cruci. Răspândite în toată ţara, de la câmpie până sus, în zona alpină, sânzienele sunt cunoscute şi sub numele de drăgaică, floarea lui Sântion. Sânzienele preferă locurile deschise, însorite şi ceva mai uscate.

sanziene (2)
Mirosul florii este asemănător cu cel al mierii de albine, deşi gustul este amar, ceea ce ar explica beneficiile plantei în tratarea bolilor de ficat şi bilă. În medicina tradițională este folosită împotriva reumatismului, a bolilor venerice, a bolilor nervoase, etc. sau a detoxifierii organismului. Florile de sânziene au, în egală măsură, calităţi vindecătoare, de înfrumuseţare şi magice. Deşi florile de sânziene au fost folosite ca remediu natural de sute de ani în tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale şi nervoase, oamenii de ştiinţă n-au tratat-o, până acum, cu atenţia care poate i s-ar cuveni, de aceea în jurul acestei flori pluteşte un oarece mister.

Sanzaiene 1-550x415

Cea mai importantă acţiune cosmetică a sânzienelor este cea de curăţare a pielii. Se spune că baia cu flori de sânziene înfrumuseţează şi curăţă pielea de petele maronii şi vindecă semnele rămase după arsuri, acnee, iritaţii. Roua de pe florile de sânziene curăţă ochii, îndepărtează cearcănele şi ridurile şi limpezeşte vederea. Colectarea se face dimineaţa devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale şi neumblate de câini. Pentru a avea eficienţa dorită, sânzienele se culeg în zorii zilei de Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că, dacă o tânără îşi pune în sân sau sub pernă flori de sânziene, devine mai frumoasa şi mai atrăgătoare şi îşi va visa ursitul.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram