Satul Altringen, locul unde tradiția şvăbească se respectă. Casa Altringen – tărâmul liniștii, locul unde timpul curge încet

Micul sat bănățean Altringen vietuiește departe de lumea dezlănțuită. În același timp, e ușor accesibil pe șosea, la egală distanță de Timișoara și Arad. Așezarea e situata pe drumul dintre localitățile Masloc și Bogda. Zona farmecă, în primul rând, prin climatul blând și relieful piemontan cu pante line, ogoare, pășuni grase și păduri de foioase – un spațiu rural specific european. Casa Altringen a fost ridicată în inima acestui ținut idilic, în imediata vecinătate a pădurii. Acolo unde începe tărâmul liniștii, iar timpul curge mai lent. Unde preschimbăm agitația în contemplație… și cenușiul în culori pline de viață.

casa 1

Casa Altringen are la bază o casă veche, în autentic stil bănățean. Câțiva prieteni s-au strâns în jurul ideii de a renova și extinde construcția inițială. I-a reunit dragostea pentru natură și dorința de a împărtăși și altora deliciile casei de la țară. Casa Altringen e ridicată pe cea mai solidă temelie: prietenia. La Altringen se vine din curiozitate pentru o zonă puțin cunoscută. Din respect față de tradițiile svăbești pe cale de dispariție. Sau, pur si simplu, pentru odihnă. Totodata, Casa Altringen e desținatia ideală pentru întâlniri de afaceri. Ca în orice vizită la prieteni, trebuie doar să-ți anunți sosirea. Și-ai să fii întâmpinat cu specialități locale sau ale bucătăriei meridionale.

casa 18

casa 6

casa 2 casa 3 casa 4 casa 5

În urma cu mai bine de două secole, piemontul bănățean era aproape în întregime svăbesc. Această situație demografică se datorează contelui Clary und Altringen. În 1771, în calitate de guvernator al Banatului, a dispus înființarea unor sate pentru coloniștii germani în această zonă. Operațiunea se oglindește și în numele localităților. Charlottenburg a fost botezată după soția contelui. Altringen – după contele însuși.

Dacă în 1910, germanii reprezentau 88% din populația din Altringen, după Al Doilea Război Mondial, numărul lor scade vertiginos. Spre sfârșitul anilor ’80, cei mai mulți rezistă în Charlottenburg și Altringen (dealtfel singurele localități ale căror nume nu au fost romanizate). Casele părăsite de svabi au fost treptat preluate de români. Actualmente, Altringen e pe cale de a deveni un sat de vacanță pentru timișoreni.

casa 7

Casa Altringen găzduiește până la 20 de musafiri, în camere pentru una sau două persoane. Încăperile sunt amenajate după rânduiala unei case svăbești tradiționale: lenjerie țesută din in și cânepă, dune și perne pufoase. Peste tot domnește mobilierul de lemn decorat și pictat într-un stil rustic plin de fantezie și, în același timp, unitar pentru fiecare odaie. Din prânzitor nu puteau lipsi credentul (dulap pentru vase) și clupul (bancheta). Iar din camera de zi, șemineul.

casa 8 casa 9 casa 10 casa 11 casa 12

Chiar dacă n-ai fost vreodată aici, știi locul atât de bine. Pentru că l-ai visat dintotdeauna. Aici evadezi când vrei să ai parte de tihnă.
Când vrei să te înconjori doar cu prieteni și să uiți de restul lumii. Sau când, pur și simplu, te cheamă dorul de natură. ici vii si cand vrei sa lucrezi departe de agitatie. Când vrei sa îmbini treburile tale profesionale cu avantajele unui loc retras, dar perfect dotat cu toate binecuvântările civilizației. Sau când vrei să te deconectezi împreună cu colegii, altundeva decât în oraș.

casa 19

casa 14 casa 15 casa 16 casa 17

sursa: Casa Altringen, casa altringen 

2 thoughts on “Satul Altringen, locul unde tradiția şvăbească se respectă. Casa Altringen – tărâmul liniștii, locul unde timpul curge încet

Comments are closed.