Satul Banului Guesthouse | Despre bunici şi străbunici, cu dragoste şi dor. Un loc de poveste creat de un nepot care nu vrea să-şi uite originile

Într-o zi frumoasă de toamnă am avut un vis real şi pot să jur că la finalul visului am simţit mirosul copilăriei, mirosul casei bunicii, mirosul mâncării. Pentru foarte mulţi dintre noi cele mai frumoase amintiri din copilărie sunt legate de satul bunicilor, de jocurile din sat şi de tot ce înseamnă timpul petrecut cu plăcere în mijlocul acelor locuri atât de familiare şi de vesele.

Şi, aşa cum se ştie, orice vis la un moment dat se termină. Dar noroc cu oamenii care fac lucruri şi te ajută ca visul tău să nu se termine, aproape niciodată.

Satul Banului Guesthouse | Despre bunici şi străbunici, cu dragoste şi dor. Un loc de poveste creat de un nepot care nu vrea să-şi uite originile

Un vis devenit realitate a avut şi tânărul Răzvan Dobre, care de dorul bunicilor şi în cinstea lor, a ceea ce au fost ei în viaţă a înfiinţat „Satul Banului Guesthouse”, mai precis o gospodărie, cât un sat. A reinterpretat casele bunicilor, şi implicat camerele acestora într-un frumos domeniu, numit „Satul Banului Guesthouse”.

Aşadar, dacă te apucă dorul de bunicii tăi merită să faci un drum până acolo, mai ales că se află la nici 100 de km de Bucureşti.

Cum s-a format Satul Banului

Satul Banului ţine de comuna Măgureni judeţul Prahova, a fost format la intersecţia a două drumuri comerciale, unul făcea parte din „Drumul Mătăsii”, iar celălalt era destinat comerţulului dintre Transilvania şi Valahia şi este atestat documentar în anul 1526, odată cu Satul Măgurenii Stolnicesei.

Aşa că ajunşi în Satului Banului, musai trebuie să ajungi în „Satul Banului Guesthouse”, un sat mai mic, într-un sat mai mare. Gazda, nimeni altul decât Răzvan Dobre, un nepot care şi-a iubit bunicii, cum rar îţi este dat să vezi.

Foto: Arhivă personală/Răzvan Dobre, alături de soţia sa şi de fiica.

De teama că satul şi obiceiurile lui ar putea fi uitate, a dat Londra pe satul unde s-a născut şi crescut străbunicii, bunicii şi părinţii săi. „La Londra am rezistat doar 7 luni, un declic m-a făcut să mă întorc şi să fac ceva la mine acasa”.

S-a întors şi a început să pună piesă cu piesă precum un puzzle, întregind imaginea, fix ca pe vremea bunicilor –  fără televizor, fără wifi. Un prim pas în a vedea care îi sunt şi oaspeţii. Rezişti fără televizor şi telefon, atunci ei turistul perfect pentru dichisita sa pensiune.

Familia lui Răzvan se află de cel puțin șase generații în acest sat și formează una dintre spițele moșnenești ale satului.

Nu a pornit la drum cu gândul de a face turism, ci cu intenția de a deschide o oază de autentic românesc, unde oamenii care le trec pragul să pășească într-un loc unde pot cunoaște istoria și gastronomia locală, cât și rânduiala unei gospodării moșnenești. Să le treacă pragul fix oamenii care vor să simtă aceste locuri, nu să vină la Satul Banului şi să îşi imagineze că sunt în Toscana sau în alte colţuri ale lumii.

Micul univers al lui Răzvan Dobrea a fost construit pe terenul moştenit de la de la stăbunicul său, Ghiţă Stan Dobre, iar toate construcţiile nu sunt recondiționate sau reconstruite, ci sunt noi, construită în stil arhitectural popular muntenesc, cu elemente arhitecturale și tehnici de construcție din zonă, dar și foarte multe materiale recuperate de la casele, morile și grajdurile vechi ale satului.

Prima oară am construit casa principală, lucrări care au durat doi ani, mai ales că am ținut cont de tehnicile tradiționale și nu s-a făcut rabat de la acestea.

Fânarul a fost cea de-a doua construcție a gospodăriei care pe timpuri era anexa  principala. 

Pătulul era o anexă gospodărească suspendată pe piloni, cu pereții împletiți din nuiele de alun, în care se depozitau cerealele.

Atelierul de tâmplărie este dedicat bunicului şi este o construcție din lemn, cu un mic living la parter, o baie, o prispă și un dormitor la etaj.

La cine vrei să stai şi cât trebuie să plăteşti

Dacă te-ai decis să mergi „Satul Banului Guesthouse” trebuie să ştii cât te costă şi în ce cameră doreşti să stai. De ce spun asta? Păi toate camerele poartă numele bunicilor şi străbunicilor lui Răzvan.

Poţi să alegi şi la cine să stai. Cum ar fi la Mamaia din Sus, Mamaia din Vale, maica Lina, Maica Lisandra sau Maica Floarea, dar şi În odaie la tataia. În fiecare cameră găseşti cel puţin un obiect care a aparţinut rudei lui Răzvan. Până să urci în odaie La tataia, treci prin atelierul său de tâmplărie. Toate ustensilele sunt îngrijile, lustruite de parcă tocmai le-a pus la odihnă taica Ghiţă.

Pe site-ul pensiunii vei găsi și informații despre fiecare clădire în partea, dar şi despre femeile din neam.

Preţul camerei este cuprins între 370 lei şi 590 lei, iar micul dejun este inclus.

Şi că tot am ajuns la mâncare, trebuie să ştii că aici ai şansa să mănânci şi bunătăţi din vremuri de demult. Îţi dau doar două exemple: mămăliga cu fructe de sezon şi tăbârcă.

Să nu îţi imaginezi că dacă ai venit în sat te vei şi plictisi. Nu, în niciun caz. O grămadă de obiective din apropiere te aşteaptă să le vizitezi, foarte multe din perioada Cantacuzinilor. Eu îşi voi spune ce-am reuşit eu să vizitez, în câteva ore în care am stat la „Satul Banului Guesthouse”.

Biserica de la Filipeștii de Pădure

Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” din Filipeștii de Pădure. A fost ctitorită în 1688 de Bălașa Cantacuzino, iar numele i-a fost dat de către Nicolae Iorga, iar pictura murală originală a fost realizată în 1692, timp de 4 ani de către vestitul meșter zugrav Pârvu Mutu.

Vis a vis de Biserică se află ruinele Palatului Drăghici Cantacuzino, care din păcate, nu există planuri de reconstrucţie, şi chiar dacă ar exista este foarte dificil de realizat, din cauza faptului că în imediata vecinătate a palatului au apărut diferite construcții.

Palatul Postelnicului Cantacuzino

Palatul a fost construit de Postelnic Constantin Cantacuzino în anii 1635 – 1641 şi cum este menționat în scrierile vremurilor respective, acest conac a adăpostit bogata și vestita bibliotecă a Stolnicului Constantin Cantacuzino, fiul postelnicului, erudit și mare cărturar, poliglot, cel care a renunțat la domnia Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu. Se spune că în Palatul Postelnicului Cantacuzino ar fi copilărit chiar Constantin Brâncoveanu.

Conacul Pană Filipescu,Filipești Târg, Prahova

Conacul a fost ridicat în secolul al XVIII lea de către Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino, fiica cea mare a Postelnicului Cantacuzino. Lăsat ulterior în părăsire, conacul s-a degradat și a fost restaurat în bună parte în perioada 1968 – 1971, apoi a fost folosit în perioada comunistă drept depozit de cartofi. În perioada 2012 – 2015, conacul a fost restaurat cu ajutorul fondurilor nerambursabile şi transformat în muzeu. În curtea conacului a mai rămas un singur copac vechi pe stea 100 de ani.

Micul Trianon de la Floreşti

Arhitectura Palatului Cantacuzino de la Florești este asemănătoare cu cea a Micului Trianon de la Versailles, de aceea, această clădire poartă numele “Micul Trianon”. Gheorghe Grigore Cantacuzino căruia i se spunea şi Nababul l-a ridicat pentru a-l dărui nepoatei sale Alice Cantacuzino, acum moştenit de Irina Bossy-Ghica, strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel care ne-a lăsat moştenire trei palate – Palatul Cantacuzino pe de Calea Victoriei, Castelul de la Zamora din Buşteni şi castelul de la Floreşti.

În prezent, există demersuri pentru restaurarea Micului Trianon, astfel încât această clădire să devină un centru cultural zonal, iar permanent au loc diverse evenimente, tocmai pentru a strânge fonduri.

Palatul are şi un imens domeniu unde accesul este liber pentru turişti.

Satul Banului Guesthouse şi Margareta de Aur

Anul acesta Satul Banului Guesthouse a primit marele premiu Margareta de Aur, premiu acordat an de an de către Antrec Romania și Revista Vacante la tara.

Comentarii

 1. Click Here spune:

  Click Here

  […]check beneath, are some totally unrelated web sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 2. Click Here spune:

  Click Here

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 3. Click Here spune:

  Click Here

  […]here are some hyperlinks to web sites that we link to since we feel they are worth visiting[…]

 4. Click Here spune:

  Click Here

  […]we came across a cool internet site which you might delight in. Take a appear in case you want[…]

 5. Click Here spune:

  Click Here

  […]one of our visitors just lately proposed the following website[…]

 6. moisturize foot

  […]we came across a cool web page that you just may possibly take pleasure in. Take a appear if you want[…]

 7. Narrative Writing Help

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a great deal of link enjoy from[…]

 8. Assignment Writing Tips

  […]one of our guests just lately recommended the following website[…]

 9. premium-domain-name

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 10. MILF Porn spune:

  MILF Porn

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they may be basically really worth a go as a result of, so have a look[…]

 11. Beverly Bultron

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I like but really don’t get a good deal of link adore from[…]

 12. Adrienne spune:

  Hey, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your website in Ie, it
  looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 13. Asking questions are really fastidious thing if you are
  not understanding anything fully, but this paragraph provides pleasant understanding even.

 14. tracfone 2022 spune:

  Hi there, yes this article is genuinely fastidious and I have learned
  lot of things from it concerning blogging.
  thanks.

  Also visit my page – tracfone 2022

 15. Texas is a superb place for single people to have, function and enjoy.
  The state provides extensive issues going for it: the Alamo,
  Tex-Mex cuisine, the Dallas Cowboys plus more.

  http://b3.zcubes.com/v.aspx?mid=8798615
  https://slipturkey6.werite.net/post/2022/09/02/Craigslist-El-Paso-Personals-Women-seeking-men-el-paso
  https://templerock6.bravejournal.net/post/2022/09/02/Speed-Dating-in-Austin-for-Gay-Men-in-Austin-at-NIght-Owl#pings
  https://notes.io/qs48P
  https://diigo.com/0pudr9
  https://blogfreely.net/dillhoney6/5-best-neighborhoods-in-fort-worth-for-young-professionals-in-2022
  https://canvas.instructure.com/eportfolios/1410138/Home/h1Wichita_Falls_Dating_Site_Free_Online_Dating_in_Wichita_Falls_Texas_United_Statesh1
  https://postheaven.net/skypimple8/free-austin-personals-online-dating-ads-in-austin-texas
  https://justpaste.me/U3qS
  https://radishplow0.bravejournal.net/post/2022/09/02/Gay-El-Paso,-free-gay-dating,-Texas,-United-States-of-America-:-Only-Lads-free-gay-dating-gay-chat-social-network
  https://www.pearltrees.com/sandrapet6/item461038658
  https://www.click4r.com/posts/g/5808161/lt-h1-gt-personal-ads-el-paso-men-seeking-men-gravitate-to-instnathookups-lt-h1-gt
  https://squareblogs.net/pillowroom3/el-paso-classifieds-100-free-personal-ads-in-el-paso
  https://dillblack3.bloggersdelight.dk/2022/09/02/find-singles-events-groups-in-fort-worth-tx/
  https://postheaven.net/slipmarch5/meet-local-hookups-nearby-wichita-falls-usa-get-amazing-sexual-adventure
  https://writeablog.net/skynet4/dating-singles-in-amarillo-tx-amarillo-personals-in-texas
  https://site-8624586-7190-5667.mystrikingly.com/blog/where-do-single-women-in-late-30s-go-out-in-austin-austin
  https://blogfreely.net/nutpimple1/dating-in-corpus-christi-texas-meet-local-singles-on-tune2love
  https://dillfreeze7.bloggersdelight.dk/2022/09/02/best-places-to-meet-girls-in-corpus-christi-dating-guide/
  https://postheaven.net/holecurler8/the-13-best-lesbian-dating-apps-for-women-in-2022
  http://b3.zcubes.com/v.aspx?mid=8798647

 16. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that „perfect balance”
  between user friendliness and visual appearance.

  I must say you have done a amazing job with this. Additionally, the blog
  loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog!

  Also visit my page … tracfone special coupon 2022

 17. Its such as you read my thoughts! You seem to grasp a lot approximately this,
  such as you wrote the book in it or something. I think that
  you just could do with a few p.c. to power the message home
  a bit, but instead of that, that is excellent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 18. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Appreciate your sharing this
  one. A must read article!

 19. 유흥알바 spune:

  I savor, lead to I discovered just what I used to be looking for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you
  man. Have a great day. Bye

 20. Everything is very open with a precise clarification of the challenges.
  It was truly informative. Your website is very helpful.
  Thank you for sharing! https://cutt.ly/qMHsSjq

 21. 강남 오피 spune:

  Anyone looking for hackers? 강남 오피 In this website you can find many
  freelancer hackers that can provide the service
  you need~

 22. Appreciating the dedication you put into your website and
  in depth information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 23. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 24. Thanks in support of sharing such a good thought, article is fastidious, thats why i have read it fully

 25. Hello are using WordPress for your site platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated! https://cutt.ly/tMWFhgq

 26. I have read so many posts about the blogger lovers except this piece of writing is actually
  a good post, keep it up. https://cutt.ly/BMx5sFO

 27. I am really impressed along with your writing skills
  and also with the structure on your blog. Is that this a paid
  topic or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing,
  it is rare to look a nice blog like this one these days..
  https://www.youtube.com/watch?v=NVzcciJAFcc

 28. 웹하드 spune:

  It’s awesome to pay a visit this web site and reading the views of
  all mates on the topic of this piece of writing, while I
  am also eager of getting experience.

 29. 신용대출 spune:

  Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for a
  while and yours is the greatest I have came upon so far.
  However, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the source?

 30. 스웨디시 spune:

  Hi to all, because I am truly eager of reading this webpage’s post to be updated daily.

  It contains pleasant material.

 31. Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from
  this website, and your views are pleasant for new viewers.

 32. Amazing things here. I’m very happy to see your post.
  Thanks a lot and I’m looking forward to touch you.
  Will you please drop me a mail?

 33. Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are nice in support of new viewers.

 34. You really make it seem really easy together with your
  presentation but I in finding this matter to be really something which I believe I would never understand.
  It kind of feels too complicated and very vast for me. I am looking forward on your
  next publish, I’ll try to get the hang of it!

 35. Howdy! This post could not be written any better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to forward this information to him.
  Fairly certain he’s going to have a great read.
  Many thanks for sharing!

 36. I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers however
  this post is genuinely a fastidious article,
  keep it up.

 37. Does your blog have a contact page? I’m having trouble
  locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions
  for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 38. blogbee spune:

  Wow, that’s what I was exploring for, what a data!
  existing here at this web site, thanks admin of this website.
  https://cutt.ly/VN5MmyG

 39. Your means of describing all in this article is genuinely
  fastidious, all be able to simply know it, Thanks a lot.

 40. I could not refrain from commenting. Well written!

 41. May I simply just say what a comfort to discover somebody that really understands what they’re talking about on the internet.
  You certainly realize how to bring an issue to light and
  make it important. A lot more people must look
  at this and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular since you certainly possess the gift.

 42. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a designer to create your
  theme? Superb work!

 43. Hi, i believe that i noticed you visited my site thus i came
  to go back the want?.I am attempting to find things to enhance my web site!I guess its good enough to use a few of your ideas!!

 44. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It is the little changes that produce the most significant changes.

  Thanks for sharing!

  my webpage خرید بک لینک

 45. I’ve been exploring for a bit for any high quality
  articles or weblog posts on this kind of house
  . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.

  Studying this info So i’m happy to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling I came
  upon just what I needed. I such a lot undoubtedly will make sure
  to do not forget this site and provides it a look regularly.

 46. 17 hmr ammo spune:

  Pretty section of content. I simply stumbled upon your
  weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing in your feeds or even I success you access consistently quickly.

 47. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using
  this site, since I experienced to reload the website many times
  previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web
  host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times
  will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look out for
  a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

 48. Thank you for another informative blog. Where else may just I am getting that kind of info written in such an ideal means?
  I’ve a mission that I am simply now working on, and I’ve
  been on the glance out for such information.

 49. I have been browsing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and
  bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.|
  I couldn’t refrain from commenting.
  Perfectly written!|
  I’ll immediately grasp your rss as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me understand so that I may just subscribe.
  Thanks. |
  It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

 50. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 51. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and post is truly fruitful
  designed for me, keep up posting these types of articles or reviews.

 52. Everyone loves what you guys tend to be up too. This kind of clever
  work and coverage! Keep up the terrific works guys I’ve you guys to blogroll.

 53. It is not my first time to pay a quick visit this
  website, i am visiting this web site dailly and take fastidious data from here everyday.

 54. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through
  some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and
  checking back frequently!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *