Spanacul – beneficii pentru sănătate. Cum se cultivă spanacul pentru a obține o cultură profitabilă

Spanacul provine din Orientul Mijlociu și a fost cultivat în Persia încă de acum mii de ani. De acolo a ajuns în China cu 1500 de ani în urmă și apoi în Europa, acum câteva sute de ani, devenind foarte repede un aliment popular în mai multe bucătării tradiționale europene. Și în prezent, spanacul este consumat în aproape toată lumea, datorită calităților sale nutritive excepționale. În România spanacul se cultivă în aproape toate regiunile, fie în camp, fie în solarii sau sere. Spanacul se cultiva atât în zone cu o climă temperată, cât și în zone mai reci. Pentru producția timpurie de primăvară perioada propice de semănat este toamna, iar pentru perioada de primăvară perioada cea mai indicată este luna martie.

 

 

Când se seamănă spanacul?

În ceea ce privește cultivarea spanacului în solar, sere sau suprafețe protejate însămânțarea se poate face la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, iar recoltarea în luna martie. De asemenea, dacă însămânțarea se face la finalul lunii august, spanacul poate fi recoltat în octombrie-noiembrie. Toamna, spanacul se însămânţează după mazăre, cartofi timpurii sau ceapă. Cultura de spanac se udă de 2-3 ori, iar prima udare se face chiar imediat după înființare, urmate de alte udări în timpul creșterii plantelor. În ceea ce privește fertilizarea spanacului, aceasta se poate face și cu gunoi de grajd o dată la 10 zile până când frunzele ajung la o înălțime de 10 cm, după care mulciul asigură necesarul de substanțe nutritive.

 

Îngrășăminte pentru fertilizarea culturii de spanac

Pregătirea solului implică o fertilizare de bază cu gunoi de grajd bine descompus şi 2/3 îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor şi potasiu.

Pentru afânarea solului se efectuează arătura la 20-25 cm apoi, înainte de semănat, are loc mărunţirea şi nivelarea arăturii. În ceea ce privește îngrășămintele ce pot fi folosite pentru culturile de spanac pot fi folosite granule Nematocid Basamid care se aplică la temperaturi mai mari de 6 grade Celsius și când solul este umed. De asemenea, se recomandă să se păstreze umiditatea solului înainte, în timpul și după aplicarea produsului. Un alt ingrasamnat de sol indicat este cel care stimulează metabolismul și creșterea randamentului.

 

 

Bolile spanacului

Spanacul are și el bolile lui, cum ar fi virusul mozaicului castraveților. Acesta apare în general primăvara pe culturile de spanac înființate în toamnă. O altă sursă de infecție sunt buruienile la care virusul se transmite prin seminte spanac. Un alt dăunător este melcul fără cochilie sau Limaxii. Aceștia perforează frunzele și le distruge, drept pentru care trebuie să se acționeze împotriva lui cu tratamente moluscocide.

Spanacul este o plantă cu rădăcină pivotantă, care pătrunde în sol până la o adâncime de un metru și formează ramificații de până la 30 de cm lungime. În prima parte a vegetație se formează o rozetă cu 8-12 frunze, iar apoi emite tulpini florale.

  • O sută de grame de spanac înseamnă 18 calorii

 

 

Spanacul este o sursa bogata de minerale și vitamine. Este recomandat să îl consumăm regulat, iar primăvara să profităm de spanacul proaspat. Beneficiile includ îmbunătățirea vederii, asigurarea unei presiuni sănătoase a sângelui, întărirea sistemului muscular, prevenirea cataractei, Aterosclerozei, bolilor de inimă și de asemenea asigură creșterea sănătoasă la copii.

 

 

 

8 thoughts on “Spanacul – beneficii pentru sănătate. Cum se cultivă spanacul pentru a obține o cultură profitabilă

  1. Your article has answered the question I was wondering about! I would like to write a thesis on this subject, but I would like you to give your opinion once 😀 safetoto

  2. Pingback: social sex games

Comments are closed.