„Spui-arăţi-faci”, tehnica prin care copiii scapă de frica de medicul dentist

În teorie se spune că stomatologul trebuie să facă parte din viaţa copilului tău încă de când este sugar şi nu are toţi dinţişorii. În practică este altfel. Vă spun din experienţă.

 

Eu cu Tudor merg de vreo săptămână. E drept, n-am avut probleme grave până acum. Evident, mulţi părinţi îşi duc micuţii la dentist abia după ce le-au dat toţi dinţii sau a apărut deja prima carie.

Când ar trebui să aibă loc prima vizită la medicul dentist?

dr-leahu-logo-v2

Vizită la medicul stomatolog se face cel târziu începând cu vârstă de 3 ani. Multe din primele vizite pe care le avem sunt doar pentru a stabili un prim contact între copil și medicul dentist. Nu trebuie să așteptăm pană la apariția durerii pentru a face această primă vizită. Fă-i cunoștință cu stomatologul din timp, asta îl va ajuta pe cel mic să treacă peste teamă de dentist și va avea parte de o lecție despre igiena orală din parte unor specialiști.

 

13010905_10208295878528280_1328524593712844183_n

 

13048241_10208334826981967_4546706021997277007_o

 

De fiecare dată când vine vorba de programarea la stomatolog parcă nu mai ştii cum să îl opreşti pe copil din plânsete şi tipete. Exact cum adulţii manifestă o oarecare teamă de dentist, gândeşte-te că la ei e înmulţită de câteva ori.

Tudor n-a manifestat nicio teamă acasă sau pe drumul spre stomatolog, deşi cu ceva vreme am fost în recunoaştere la clinică. Evident, la prima întâlnire doctoriţa noastră Diana Deaconu a folosit la maximum tehnica „spui-arăţi-faci”. La o săptămână ne-am întors practic la prima consultaţie şi cu toată experienţa  acestea Tudor tot a avut emoţii, teamă, starea de refuz şi chiar „hai acasă”. Încet, încet şi-a revenit. Pe tot parcursul consultaţiei, Diana îi prezenta lui Tudor tot ce urma să facă şi îl anunţa de fiecare dată când urma să înceapă o procedură nouă. Reluată tehnica „spui-arăţi-faci” … Tudor a prins curaj. La final a întrebat: „Eu când mai vin?”

13087924_10208440175495614_3893014883167586154_n

Aşadar, ai nevoie de câteva trucuri prin care să îl determini pe micuţul tău să pătrundă pe uşa medicului fără a se isteriza.

„Spui-arăţi-faci” este o metodă eficientă prin care medicii specializaţi în stomatologie pediatrică o folosesc pentru a câştiga de la început încrederea micuţilor pacienţi. Acest joc îi ajută pe micuţii pacienţi să înţeleagă mai bine ceea ce urmează să se întâmple în cabinetul stomatologic şi să privească vizita ca pe o joacă. El are două etape şi presupune simularea întregii vizite la cabinetul medicului dentist. În acest fel, copilul va înţelege mai bine experienţa prin care trece şi se va convinge că un simplu consult este nedureros şi că medicul îşi respectă mereu promisiunea. Iar o promisiune respectată îi va oferi specialistului statutul de prieten al dinţişorilor şi un pacient fidel pentru o perioadă îndelungată de timp.

Metoda „spui-arăţi-faci” a fost dezvoltată ca un mijloc de a ajuta copiii receptivi să primească îngrijire dentară. Cu toate acestea, metoda este aplicabilă la fel de bine şi în cazul adulţilor fricoşi.

În general, după prima vizită la stomatolog a copilului este indicat că acesta să meargă constant la fiecare 6 luni sau în fiecare an la un control de rutină. Acest lucru este valabil pentru toţi copiii, fie ei preşcolari, şcolari sau adolescenţi.

 

4 thoughts on “„Spui-arăţi-faci”, tehnica prin care copiii scapă de frica de medicul dentist

Comments are closed.