Ştiţi că floarea de vanilie înfloreşte o singură zi pe an?

Floarea de Vanilla face parte din familia Orhideelor, producând celebra păstaie cunoscută sub simpla denumire de vanilie. Fructul său comestibil, păstaia de vanilie, este una dintre cele mai importante condimente, aroma sa puternică fiind folosită în prepararea diverselor mâncăruri şi deserturi.

vanilie

Vanilia este o plantă tropicală, originară din America Centrală. Se prezintă ca un arbust agăţător, fiind o liană din familia orhideelor. Are tulpini lungi până la 100 de metri, lemnoase, care se fixează de arborii din pădurea tropicală, planta ajungând, în cele din urmă, să se hrănească în mod parazit. În aceste condiţii, rădăcina „vrejului” de vanilie se atrofiază. Florile vaniliei au culoare albă. Fructul este o capsulă alungită, sub forma unei păstăi, în care se află vanilina. Această vanilină va ajunge, însă, la mirosul și calităţile pe care le cunosc consumatorii, numai dacă fructul este supus fermentaţiei.

Vanilia are efecte tonice, stimulative și afrodiziace. Tonifică activitatea gastro-intestinală, intensifică activitatea bilei, impulsionează activitatea rinichilor și a căilor urinare, fiind, totodată, și un dezinfectant activ. Vanilia este cunoscută și ca depurativ pentru căile respiratorii, îmbunătăţind funcţionarea acestora.

vanilie 5

Floarea vaniliei înfloreşte doar o singura zi pe an.

Ştiţi de ce este vanilia atât de scumpă? Este cultivată în principal în Madagascar (cam 90% din producţia mondială) şi în Indonezia. Însă floarea de vanilie se deschide, atenţie, o singură dată pe an, aşa că trebuie “pândită” de către lucrătorii de pe plantaţiile de vanilie şi trebuie polenizată manual (în maximum 12 ore de la deschidere), pentru a produce apoi păstaia ce conţine vanilia pură. Interesant este că florile înfloresc pe rând, fiecare durând doar o singură zi, iar polenizarea lor este efectuată de un singur soi de albine. Iar după ce este culeasă păstaia de vanilie trece printr-un proces natural de îmbogăţire a aromei (uscare, menţinere în camere cu aer cald, etc) ce poate dura până la 6 luni. De abia după acest termen seminţele din interiorul păstăii, acele micuţe puncte negre, sunt bune de recoltat şi folosit. Vaniglia – Orchidaceae reuneşte circa 50 de specii de orhidee epifite, cele mai multe căţărătoare, originare din America centrală, cultivată şi în cea mai mare parte a insulelor din Pacific. Din fructele sale se extrage cunoscuta aromă de vanilie. Florile de vanilie sunt extrem de aspectuoase: sunt mari, parfumate, colorate în galben-verzui, reunite în ciorchini constituiţi din 10-15 boboci, ce înfloresc câte unul la subsoara frunzelor sale lungi. Rămân deschise doar 8-10 ore. În natură plantele de vanilie tind să crească mult, căţărându-se pe trunchiurile copacilor. În tările in care este cultivată, o singură plantă poate să producă sute de flori. Fructele acestora sunt lungi, un fel de păstăi verzui ce contin sute de seminte mici si negre.

vanilie 7

 

vanilie 3

 

vanilie 4

Planta de vanilie produce între 50 şi 100 de păstăi în fiecare an, iar în medie o păstaie are nevoie de 9 luni pentru a ajunge la maturitate. Practic, vanilia este cel mai scump condiment din lume după şofranul natural.

vanilie 2

Planta necesită o poziţionare foarte luminoasă, dar departe de acţiunea directă a razelor de soare. Iarna trebuie ţinută în casă, într-un loc luminos, dacă se poate aproape de o fereastră. Vara, planta se scoate afară, având grijă să fie introdusă într-un vas aşezat sub un arbore sau arbust, pentru a o feri de soarele fierbinte. Este indicat să i se ofere un tutore în vasul respectiv, pentru a o ajuta ca direcţia ei de dezvoltare să se facă direct în sus.

Înmulţtirea se efectuează prin butaşi, utilizând, după terminarea inflorescenţei, ramurile tăiate ale plantei. Butaşii se pun la înrădăcinat într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale. Micile plante ce apar se trec, individual, în ghivece în anul următor.

 

10 thoughts on “Ştiţi că floarea de vanilie înfloreşte o singură zi pe an?

  1. I’m no longer certain where you’re getting your info, however good topic.
    I needs to spend some time finding out much more or working out more.
    Thanks for excellent info I was on the lookout for this information for my mission.

  2. การสร้างโอกาสจากการเล่นเกมส์ที่สามารถสร้างรายได้ เราขอแน่ะนำbetflix อย่าปล่อยโอกาสให้ผ่านไปผู้โชคดีอาจเป็นคุณก็ได้.

  3. Bună seara! Imi doresc din tot sufletul o planta de vanilie (orhidee)…știți cumva de unde as putea sa cumpar?

Comments are closed.