Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul! Ce să faci și ce să nu faci … sâmbătă

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul în care Sfântul Ioan a fost decapitat de către împăratul Irod, la cererea Irodiadei. Îngrijorat de puterea profetului pe care îl bănuia că avea să întoarcă oamenii împotriva lui, Irod, rege al Iudeii îl întemnițează pe Sfântul Ioan. Cu ocazia zilei sale de naștere, Irod își dorește să o revadă dansând pe Salomeea, fecioara care îi luase mințile. Aceasta, sfătuită de mama sa Irodiada, îl condiționează pe rege, promițându-i ca va dansa doar dacă primește în dar capul profetului.

După traditia Bisericii capul Sfântului Ioan Botezătorul are o istorie aparte prin faptul că a fost pierdut și găsit de trei ori.

ioan-botezatorul-gr

În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare (pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie – nici atât, pentru că e zi de post etc.).

Nici varză nu se mănâncă, pentru că această legumă are o conotaţie negativă în această zi: legendele spun că Sfântului i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi tot de atâtea ori a înviat; aşa se face că sărbătoarea de azi mai este numită şi „Sfântul Ioan taie capul pe curechi”.

Biserica recomandă post (dar negru) doar pe 29 august (tradiţia populară „îndulceşte” acest post, permiţând să se mănânce struguri). Cei care au tăria să-l ţină îşi uşurează propriile suflete sau ajută sufletele unor rude să se mântuiască de cele mai grele păcate: avort, crimă, furt, blesteme aruncate în special asupra propriilor copii.

4 thoughts on “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul! Ce să faci și ce să nu faci … sâmbătă

Comments are closed.