În fiecare an, pe 29 august, creştinii sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, care este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.
Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei şi râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’, iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puţin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament.
Tradiţii şi obiceiuri în data de 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
– Trebuie să postim în această zi.
– Este bine să nu consumați fructe rotunde: mere, pere, prunde și niciun alt aliment cu această formă pentru că miezul lor seamănă cu o cruce.
– Nu se mănâncă roşii, nici fructe de culoare roşie şi nu se bea vin roşu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Sf. Ioan.
– În acelaşi timp, în această zi, în gospodării nu se foloseşte cuţitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare şi pâinea se rup cu mâna.
– Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.
Sărbătoarea închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de doliu şi de post aspru, fiind ultimul praznic important din Anul Bisericesc care se încheie pe 31 august. Totodată, creştinii postesc în această zi urmând exemplul Profetului Ioan Botezătorul, cel mai mare postitor dintre oameni.
Nasterea Sfantului Ioan – fiu al lui Zaharia preotul si al cuvioasei Elisabeta (ruda Sfintei Fecioare) – a fost vestita de inger: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, sotia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan!ii (Luca 1, 13). Despre el a spus Iisus: Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul! (Matei 11, 11).
Retragandu-se in pustia Iordanului in rugaciune si post, hranindu-se doar cu lacuste si miere de albine, Sf. Ioan Botezatorul a fost numit de traditie „Ingerul Pustiei”. El a fost martorul lui Hristos nu numai cu nasterea sa, ci si cu moartea sa, indurand moarte muceniceasca, pentru faradelegile lui Irod.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a incumetat sa-l mustre inaintea tuturor, cu asprime, pe regele Irod Antipa, pentru ca traia in desfranare cu Irodiada (care-i era cumnata): „Nu-ti cade tie sa ai de sotie pe femeia lui Filip, fratele tau!” (Matei 14, 4). La porunca lui Irod Antipa, Sfantul Ioan este inchis in temnita. Ioan se afla acum la bunul plac al Irodiadei, care-l uraste de moarte. Ea va reusi sa-si atinga scopul. Sarbatorindu-si ziua, Irod, ametit de vin, de cantece, dar mai ales de dansul provocator al Salomeei, fiica Irodiadei, i-a fagaduit dansatoarei orice. Indemnata de mama sa, Salomeea a zis: „Da-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul”. Si regele a poruncit sa i se dea.
Astfel a fost taiat capul Sfantului din porunca unui rege netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuita. Ucenicii sfantului i-au luat trupul si l-au inmormantat. Cinstitul cap al Inaintemergatorului a fost aflat mai tarziu, la 25 mai, cand poporul serbeaza chiar Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul.
tarancutaurbana@gmail.com
บาคาร่าออนไลน์
I acquired abnormal intriguing stuff within the weblog. I assume I am not the one somebody getting just about every among the enjoyment appropriate right here! Sustain The nice operate. สมัครslotpg