Târgu Mureş, oraşul florilor – trecut şi prezent

După campania de mare succes “Art&Craft susţine meşterii populari din Romania”, Art&Craft încheie cu succes şi a doua campanie. Este vorba de “Art&Craft promovează oraşele din Romania”. Acum, la final de campanie vă prezint oraşul Tg. Mureş, denumit şi Oraşul Florilor.

 

DSC_0407

 

Târgu Mureș este situat în zona central-nordică a României fiind amplasat la intersecția a trei zone geografice Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului.

Târgu Mureş, mai demult Mureş-Oşorhei, (în maghiară Marosvásárhely, germană Neumarkt, latină Novum Forum Siculorum) este municipiu reşedinţă de judeţ şi cel mai mare oraş al judeţului Mureş, Transilvania, România. Situat în zona central-nordică a României, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureş, oraşul are ca delimitare geografică râul Mureş şi dealul Corneşti. Târgu Mureş se învecinează cu comunele Sângeorgiu de Mureş, Cristeşti, Livezeni, Sântana de Mureş şi Sâncraiu de Mureş.

 

DSC_0446
Raluca Mureşan (www.ralucalatoreste.ro)

 

Descoperirile arheologice de la Cristești, Cetatea de la Morești, Cipău, Sântana de Mureș atestă continuitatea populației băștinațe și după retragerea Aureliană. Cetatea de la Morești de lângă Târgu Mureș confirmă existența unor forme de organizare administrativă în momentul invaziei triburilor migratoare.

În 1332 – 1370 Târgu Mureș figurează într-un registru de dijmă al Papilor ca Novum Forum Siculorum (Târgul nou al secuilor), iar mai apoi în diplomele regelui Ludovic I. Totodată orașul poate fi găsit în istoriografie sub denumirea ungurescă Székelyvásárhely sau Vásárhely .

În 1616 Tamás Borsos, primarul orașului, primește de la Gabriel Bethlen, principele Ardealului, rangul de municipiu pentru oraș și totodată se fixează și numele unguresc de Marosvásárhely.

În 1786 se înfiinţează prima tipografie din Târgu Mureş.

În 1848 oraşul a susţinut revoluţionarii maghiari, iar în noiembrie trupele habsburgice au ocupat Târgu Mureş de la ostaşii secui.

Mai multe informaţii şi cum arată în zilele noastre Tg. Mureş urmăriţi filmul realizat de Art&Craft împreună cu Raluca Mureşan (www.ralucalatoreste.ro). Şi evident vă rog să vă abonați la canalul de Yutoube al Art&Craft.

Orașul Târgu Mureș are o ofertă destul de bogată în ceea ce privește activitățile specifice turismului. Alături de activități de recreere, populația orașului sau turiștii au la dispoziție o serie de obiective care pot fi vizitate pentru a cunoaște istoria locurilor și a populației care trăiește în acestă zonă.

 

DSC_0415

 

DSC_0417

 

 

DSC_0390

 

DSC_0433
Catedrala Ortodoxă

 

DSC_0434
Palatul Culturii are unele dintre cele mai frumoase vitralii, care au fost create pentru a reprezenta Europa la o expoziție mondială, o frumoasă pinacotecă cu peste 1000 de picturi și o bibliotecă cu peste 1.000.000 de cărți.

 

DSC_0444
Palatul Culturii a fost construit între anii 1911 și 1913, în stilul Secesionist și rămâne, până în ziua de azi, una dintre cele mai impresionante clădiri din Târgu Mureş.

 

DSC_0436
Monumentul latinităţii

 

În prezentarea orașului Târgu Mureş, Raluca poartă produse Art&Craft, care pot fi achiziționate din magazinele Art&Craft din aeroporturile din țară, dar și din magazinul online www.artandcraft.ro acum într-o nouă prezentare.

Dacă v-am convins vă rog să vizionați și filmul de mai jos… și sigur prima călătorie va fi la Târgu Mureș 🙂

DSC_0449

 

DSC_0404

 

DSC_0394-2

 

DSC_0402

 

DSC_0413

 

DSC_0405

 

DSC_0403

3 thoughts on “Târgu Mureş, oraşul florilor – trecut şi prezent

Comments are closed.