Tot ce trebuie să știi despre tratamentul semințelor de cereale

Culturile de cereale sunt frecvent atacate, pe toată perioada de vegetație, de un complex de agenți patogeni și dăunători, care pot compromite cultura pe suprafețe extinse sau chiar în totalitate.

Tratamentul semințelor de cereale este o practică esențială în agricultură pentru a asigura o producție sănătoasă și bogată. Acest proces implică tratamentul semințelor cu substanțe care să le protejeze împotriva bolilor, dăunătorilor și să le ofere un start sănătos în procesul de creștere. 

De exemplu, pentru o cultură de grâu sănătoasă și productivă, este foarte important să îi asiguri condițiile necesare pentru plantare și să ții cont de epoca optimă de semănat. Și, nu în ultimul rând, pentru tratament samanta grau acordă cea mai mare atenție protejării culturii de grâu împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, care pot produce pierderi masive de producție.

Iată tot ce trebuie să știi despre tratamentul semințelor de cereale

Importanța Tratamentului Semințelor:

1. Protecție împotriva bolilor și dăunătorilor: Semințele tratate sunt mai rezistente la boli fungice, bacteriene și la invazia dăunătorilor care pot distruge culturile.

2. Creșterea randamentului: Semințele tratate oferă o mai mare siguranță în creșterea plantelor, ducând la recolte mai mari și de calitate.

3. Stimularea creșterii inițiale: Tratamentul poate conține substanțe care ajută la o germinare mai rapidă și uniformă, ceea ce înseamnă o creștere mai rapidă și o competitivitate mai bună cu buruienile.

4. Economie de resurse: Utilizarea semințelor tratate poate reduce necesitatea de tratamente fitosanitare ulterioare, economisind resurse și protejând mediul.

Etapele tratamentului semințelor:

1. Curățarea: Semințele sunt curățate de impurități, resturi vegetale și alte semințe nedorite.

2. Umidificarea și uscarea: Semințele pot fi îmbibate cu apă pentru a stimula procesul de germinare, apoi uscate pentru a le pregăti pentru tratament.

3. Tratamentul cu substanțe active:

Fungicide: Pentru protecție împotriva bolilor fungice.

Insecticide: Pentru protecție împotriva insectelor dăunătoare. Pe lângă folosirea tratamentelor cu fungicid, la fel de importantă pentru protejarea culturii viitoare de cereale este tratarea semințelor cu insecticide. Acestea au acțiune de contact sau prin ingestie și se aplică direct pe sămânță. La fel ca fungicidele, acestea sunt absorbite de plantele aflate în curs de răsărire sau creștere, asigurându-le, astfel, protecția în fața atacurilor dăunătorilor.

Herbicide: Pentru a reduce competiția cu buruienile.

Nutrienți: Unele tratamente conțin și substanțe nutritive pentru a susține creșterea inițială a plantei.

4. Uscarea finală: După tratament, semințele sunt uscate pentru a elimina excesul de umiditate și a le pregăti pentru depozitare sau sădire.

O fertilizare optimă de primăvară este importantă pentru obținerea unei producții mulțumitoare. O plantă care necesită fertilizare primăvara este rapița, o plantă cu foarte multe cerințe de nutrienți, însă poate oferi randamente ridicate de producție, dacă primește o nutriție echilibrată. Pentru o profitabilitate cât mai crescută a recoltei, în tehnologia de cultură a rapiță trebuie să fie inclusă și fertilizarea de primăvară, care va influența în mod direct atât cantitatea, cât și calitatea producției. Așadar, rapita de primavara are nevoie de o fertilizare în condiții specifice, precum evaluarea conținutului de nutrienți din sol, determinarea pH-ului solului și tipul de sol.

IMPORTANT: 1. Este esențial ca cei care manipulează semințele și efectuează tratamentele să respecte regulile de siguranță pentru a preveni expunerea la substanțe chimice periculoase. 2. Tratamentele trebuie să respecte reglementările în vigoare, iar semințele tratate trebuie etichetate corespunzător pentru a indica substanțele utilizate. 3. Utilizarea responsabilă a substanțelor chimice este importantă pentru a proteja mediul înconjurător și ecosistemele.

Tratamentul semințelor de cereale este o practică esențială în agricultură pentru a asigura o producție sănătoasă și sustenabilă. Este important ca acest tratament să fie efectuat cu substanțe sigure și în conformitate cu reglementările, având în vedere atât siguranța lucrătorilor, cât și protecția mediului înconjurător. Pentru agricultura ecologică, există alternative naturale și biologice care pot fi utilizate în tratamentul semințelor pentru a respecta standardele ecologice și a asigura o producție durabilă.