Tradiţii în viitor la Muzeul Satului

Anul acesta, IKEA împlinește 10 ani în România, așa că și-a dorit să găsească un mod prin care să se pregătească pentru viitor și prin care să arăte respectul pentru tradițiile românești. A ales să împletească vechiul și noul, românescul și suedezul într-o expoziție temporară organizată împreună cu MUZEUL SATULUI ”DIMITRIE GUSTI” din București.

Cultura suedeză este o cultură a incluziunii, iar prin acest proiect cei de la IKEA și-au dorit să demonstreze că lucrurile se întrepătrund și evoluează, că o casă poate să fie casa din viitor și fără a-și schimba esența.

Altfel spus, casa din viitor este plină de frumosul tradițional și a fost concepută pornind de la o poveste:

Un cuplu tânăr moștenește un canton de drum într-o zonă rurală din România și îl transformă într-o casă de vacanță. Este un loc în care ei au ales să pună în valoare obiectele de mobilier și accesoriile moștenite, alături de produse cu design scandinav modern de la IKEA.

Spațiul tradițional și elementele de mobilier moștenite au fost păstrate. Elementele IKEA și-au găsit loc natural în acest spațiu și i-au oferit funcționalitate.

Ikea vă invită să explorați o casă în care două culturi aparent diferite se completează reciproc și creează un spațiu ce invită la relaxare. Fiecare cameră are o poveste pe care o puteți descoperi în expoziția „Tradiții în viitor”.

 

Viața în bucătărie

Fiecare produs IKEA are o poveste. O idee de la care a pornit un designer și care apoi a făcut viața acasă mai ușoară și mai frumoasă pentru milioane de oameni. Credem că designul este o combinație între formă, funcționalitate, calitate, sustenabilitate şi preț accesibil, iar acest concept se numește Design Democratic IKEA. Credem că aceste dimensiuni sunt universal valabile pentru a da valoare fiecărei case. Inclusiv în casa de vacanță a cuplului nostru.

Viața în bucătărie este în primul rând funcțională, așa că soluțiile IKEA și-au găsit loc în mod natural între podeaua de pin și prispa tradițională de lemn masiv.

Acum, carafele tradiționale românești își găsesc locul în bucătăria în stil suedez cu accente moderne. Moștenirea prețioasă de la bunici este expusă cu mândrie pe pereți, în timp ce produsele utile în fiecare zi în bucătărie completează spațiul.

Credem că așa ar putea să arate bucătăria din viitor. Oricât ar fi de avansată ar fi tehnologia, o casă poate să își păstreze esența și tradițiile și poate face loc pentru lucrurile care trezesc emoție.

 

 

Camera de zi și relaxare

Pentru mulți oameni din România și din toată lumea acasă este spațiul emoțiilor pozitive: familiaritate, siguranță, grijă, relaxare, libertate, intimitate, apartenență.

În camera de zi, oamenii își expun obiectele cu cea mai mare valoare sentimentală; obiectele moștenite, lucrurile care fac locul mai frumos și plin de sens. Camera de zi este în primul rând sinceră și este inspirată de valori din cele două culturi: simplitatea suedeză și dragostea pentru frumos românească.

Valoarea emoțională a spațiului este dată de frumusețea obiectelor tradiționale românești. Sunt obiecte utile și împodobite frumos care ne arată o parte din sufletul artistului care le-a creat. Obiecte care vorbesc despre autenticitatea și personalitatea românilor care le-au lăsat moștenire pentru generațiile viitoare.

 

 

Baia? Pentru visare

Camera de baie este construită în jurul ideii de natură și visare. Până la urmă, cine nu și-ar dori să facă baie printre nori?

Abajurul KRUSNING devine obiect simbol și una dintre piesele centrale ale camerei. Și dacă în secolul XIX, etajul cantonului de drum era locuința de serviciu a drumarului și a familiei sale, în casa transformată fiecare cameră are un rol funcțional. O baie de vis nu putea să lipsească din casa de vacanță.

 

 

Dormitor

Formele simple, materialele naturale și imperfecțiunile din orice produs creat în stilul tradițional scandinav IKEA explorează frumusețea și plăcerea oferite de naturalețe. „Viața nu este perfectă, natura nu este perfectă și nici noi nu suntem perfecți. Materialele naturale sunt imperfecte în mod natural, de aceea ne dorim să le păstrăm onestitatea și să intervenim cât mai puțin asupra neregularităților lor,” spunea un designer colaborator IKEA.

Pentru această simplitate a fost aleasă mobila din lemn de pin din dormitor. Apoi, am păstrat cufărul de la bunica pentru că acolo se ascunde un secol de amintiri și de viață, este un obiect simbol care va rezista sute de ani și va fi o mărturie a frumosului românesc și pentru generațiile viitoare.

Icoana împodobită, crucea de busuioc și costumul tradițional împodobesc spațiul simplu și amintesc de tradiții, valori și de viața frumoasă a bunicilor.

 

 

Sursa: Thetrends.ro

4 thoughts on “Tradiţii în viitor la Muzeul Satului

  1. Pingback: passive income

Comments are closed.