Uimitoarele beneficii ale dovleacului în privinţa sănătăţii

Dovleacul este o specie de plantă originară din America de Sud și era cultivat de triburile de amerindieni pentru a asigura hrana în timpul iernii. În prezent se cultivă pe suprafețe mari în regiuni temperate din toată lumea. De asemenea, cultura de dovleac este mai veche decât cultura porumbului.

 

 

Dovlecii variază foarte mult în formă, dimensiuni și culori, având în general 4-6 kg, însă există dovleci uriași ce ajung și la 25 kg.

Deși dovlecii au în general culoarea caracteristică portocaliu sau galben, unele fructe sunt de culoare închisă până la verde pal, portocaliu-galben, alb, roșu sau gri. Crusta este neteda, de obicei, cu nervuri.
Pulpa are o culoare galben-portocaliu, centrul este gol, cu mici și numeroase semințe colorate, intercalate în plasa ca structură. Semințele de dovleac sunt o sursă mare de proteine, minerale, vitamine și acizi grași omega-3.

 

Însă, adevărata comoară a dovleacului o reprezintă seminţele. Doar 30 de grame de seminţe sunt pline de proteine, magneziu, potasiu şi zinc. Dovleacul poate fi folosit într-o varietate de rețete delicioase, fie copt, însă cel mai sănătos este cel pregătit la aburi, în scopul de a obține substanțe nutritive maxime. Cel mai bun dovleac de copt este dovleacul Tudor. Zeama obţinută din fierberea a 30 grame de seminţe curăţate în 500 ml de apă consumată de două ori pe zi reduce riscul creşterii nivelului glicemiei.
 .
.
 
Cel mai bun dovleac pentru copt este dovleacul Tudor

 

Beneficiile consumului de dovleac

 

1. Previne apariţia cancerului la plămâni, sâni şi prostată, acest efect protector fiind oferit de betacarotenul care se găseşte din plin în dovleac

2. Protejează ochii de boli grave, datorită conţinutul bogat în luteina şi zeaxantină.

3. Beta-criptoxantina, un carotenoid care se găseşte în dovleac are rolul de a proteja articulaţiile.

4. Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar, datorită bogăţiei în vitamina C.

5. Este util în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă un surplus de calorii.

6. Are grijă de sănătatea inimii, deoarece este bogat în potasiu. Menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de a suferi un infarct.

7. Aduce un aport însemnat de calciu, esenţial pentru sănătatea oaselor.

8. Previne apariţia ridurilor şi redă strălucirea tenului.

 

5 secrete privind plantarea dovlecilor

 

Există o gamă variată de soiuri de dovleci, atât comestibili, cât şi decorativi. În ambele cazuri dovlecii se plantează identic. Au nevoie de soare, de un sol bun şi evident de o îngrijire corespunzătoare.

 

 

1. Alegerea locului

Dovlecii iubesc soarele prin urmare trebuie să le pregăteşti un loc însorit în grădina ta. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine.

 

2. Perioada plantării

Seminţele de dovleac pot fi sădite direct în pământ. Pentru că iubesc căldura este indicat să plantăm seminţele de dovlec la sfârşitul primăverii.

 

3. Cum plantăm seminţele de dovleac

Seminţele de dovleac se plantează de obicei în centrul unei movile de pământ înaltă de vreo 20 de cm. În movila de pământ se pun în jur de 4 sau 5 seminţe. Distanţa între movile este de 3 m. Înainte de plantare lasă seminţele în apă pentru a le înmuia coaja.

 

4. Atenţie la sol şi la bolile dovleacului

După plantare, solul trebuie să fie umed, dar niciodată să nu băltească în apă, deoarece există riscul ca seminţele să putrezească. Cea mai întâlnită boala a dovleacului este mana dovleacului este produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Aceasta ataca plantele în toate fazele de vegetaţie, pe frunze apărând numeroase pete, de regulă colţuroase, la început de culoare galben verzuie, apoi galben lămâie, iar după devin brun-deschis.

 

5. Dezvoltarea dovleacului

Cea mai buna metodă de a avea un fruct de dovleac bun este să nu-l atingi. După aproximativ o lună, aşează dovleacul abia format direct pe pământ, astfel încât el să se formeze rotund şi uniform. Nu forţa mişcarea.

 

 

Aşadar, dacă te numeri printre cei care şi-au propus să îşi planteze în grădină dovleci este important să afli răspunsul la întrebarea dacă dovleacul este legumă sau fruct. Aceasta este cea mai întâlnită întrebare legată de dovleac.

Dovleacul este fruct, care aparţine familiei Cucurbitacee. Are seminţe care au fost desprinse de ovarul unei flori, prin urmare, din punct de vedere este un fruct. Acelaşi argument este folosit şi în cazul roşiilor şi al castraveţilor. Da, este greu de crezut, dar toate acestea sunt fructe.

 

4 thoughts on “Uimitoarele beneficii ale dovleacului în privinţa sănătăţii

Comments are closed.