Un sat plin de mori de apă. Tradiția merge mai departe și după 130 de ani

Această fotografia nu este făcută în România. Când am văzut-o mi-am adus aminte de morile de apă ale bunicilor noștri.

moara de apa

Așa am aflat că morile de apă există și în ziua de azi. Mai puține, dar există. Un singur sat din România a rmas intact. La poalele Munţilor Almăjului din Banatul Montan, localitatea Rudăria îşi trăieşte veacurile pe nişte ritmuri mai puţin obişnuite: scrâşniturile pietrelor de moară în vuietul de bas al râului prăvălit pe trepte. Le auzi mai greu dacă ţii drumul asfaltat; dacă însă te abaţi puţin spre şuvoiul năvalnic şi dai de căsuţele din lemn priponite de mal, muzica morilor de apă îţi va suna ca un cântec de seară, odihnitor, familiar. În Complexul Mulinologic de la Rudăria, măcinatul grăunţelor este o datină pe care azi rudărenii o păstrează ca pe o adevărată comoară.

morile-apa-rudaria-01

Valea Almăjului din judeţul Caraş-Severin este înconjurată de munţi: spre nord şi nord-vest, o închid Munţii Aninei şi Munţii Semenicului, la sud o ţin în braţe Munţii Almăjului, iar în sud-vest o păzesc vârfurile joase ale Munţilor Locvei. Estul văii se desface în Culoarul Timiş-Cerna, dincolo de care se ridică înălţimile semeţe ale Munţilor Ţarcului şi Cernei. Cu această tovărăşie a naturii montane, nu este de mirare că depresiunea îi aduce călătorului o pitorească imagine cu păduri şi poieni acoperind culmi arcuite, cu râuri străpungând chei înguste şi stâncoase, cu ogoare peticite şi cu o atmosferă de vacanţă nesfârşită.

morile-apa-rudaria-05

 

morile-apa-rudaria-07

 

morile-apa-rudaria-08

 

morile-apa-rudaria-11

Lângă Șinca Veche, la Ohaba, cea mai veche moara din Țara Făgărașului încă macină. Este o moară de apă care funcționează perfect în ciuda faptului că are mai mult de 130 de ani de activitate. Pietrele morii au fost aduse din Franța, în 1873 și nu au fost niciodată înlocuite.

756aeb92

sursa: http://www.descopera.ro/

13 thoughts on “Un sat plin de mori de apă. Tradiția merge mai departe și după 130 de ani

 1. Hey There. I found your blog using msn. This
  is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come
  back to read more of your useful info. Thanks for the post.

  I’ll definitely comeback.

  Feel free to visit my site :: tracfone 2022

 2. Pingback: sex games only
 3. Thanks , I’ve recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out so far.
  However, what about the bottom line? Are you certain concerning the source?

 4. all the time i used to read smaller articles which as well clear their motive,
  and that is also happening with this article which I am reading at this time.

Comments are closed.