Văruitul pomilor pro sau contra. Primele tratamente ale pomilor fructiferi

De când mă ştiu eu, părinţii mei dădeau cu var pomilor din grădina noastră. E drept că în săptămâna în care începeau şi pregătirile pentru sărbătoarea Paştelui.

Deşi există voci care spun că nu ar fi indicat, toate studiile efectuate de pomicultori arată că văruirea pomilor atât primăvara, cât şi toamna este un lucru bine venit pentru sănătatea pomilor. Nu există nici un studiu care să dovedească faptul că văruirea pomilor este nocivă.

Văruirea pomilor primăvara este cel mai ieftin tratament. Este unul dezinfectant care ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței, distruge ouăle de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă.

Aşadar, văruirea de primăvară are și un rol estetic, oferind livezii acel aspect îngrijit, după tăierile făcute.

Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, stratul de var se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.

 

Atenţie!

  1. Văruirea pomilor se face de două ori pe an: primăvara devreme şi pe la sfârşitul toamnei.
  2. Distruge muşchii şi lichenii de pe coaja pomilor
  3. Vara, apără scoarţa de insolaţie

 

Cu se face văruirea pomilor fructiferi

Cel mai indicat este ca înainte de a ne apuca de văruit toate soiurile de pomi fructiferi să le curățăm tulpina cu o perie cu păr moale pentru a îndepărta o parte dintre ouăle insectelor și pentru a curăța crăpăturile.

Dacă nu îţi este la îndemână datul cu var cu pensula sau bidineaua să ştii că mai poţi vărui pomii şi cu aparatul de vopsit. Asta în cazul livezilor mari.

 

 


 

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Primele lucrări primăvăratice din livadă sunt stropirea și văruirea pomilor fructiferi. Prima stropirea se realizează prin luna februarie – martie, adică înainte de înflorirea și înverzirea pomilor. În acest fel, ei vor fi protejați de dăunători și nu vor fi supuși la numeroase boli în viitor. Motivele pentru care această perioadă este propice stropirii sunt date de temperaturile care ajung în jurul valorii de 5 grade Celsius şi se asigură un start bun al livezii.

 

 

 

 

Aşadar, un tratament pentru pomi primăvara este cel mai valoros practic. Evident, pe tot parcursul anului mai există o serie de tratamente, dar primul contează foarte mult.

În general, putem spune că toţi pomii fructiferi sunt pretenţioşi, aplicat putem spune că mărul şi părul sunt cei mai pretenţioşi. Cea mai întâlnită boală a lor este rapănul.

 

Care sunt principalele boli și dăunători ale mărului şi părului

Bolile și dăunătorii care pot afecta părul au un impact direct asupra fructelor:

  • Rapănul la păr se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maronie.
  • Boala este favorizată de temperaturile de peste 7 grade Celsius și umiditatea ridicată, iar atacul ei asupra fructelor cauzează oprirea creșterii acestora, deformarea lor, crăparea și căderea înainte de vreme.
  • Pătarea albă a frunzelor de păr se manifestă la nivelul frunzelor, rareori pe fructe, spre finalul primăverii.
  • Dintre dăunători, cei mai întâlniți sunt păduchele de San-Jose, moliile sau păduchii de frunze
  • Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor.
  • Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora.
  • O altă boală a mărului este făinarea. Aceasta se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe.

 

 

 

 

2 thoughts on “Văruitul pomilor pro sau contra. Primele tratamente ale pomilor fructiferi

Comments are closed.