Liliacul și mirosul lui care trezește amintiri de mult uitate

Liliacul nu este o floarea, ci un arbust înrudit cu măslinul şi iasomia. Liliacul este una dintre cele mai populare flori de primăvară, cu un parfum delicat, subtil şi persistent. Liliacul înfloreşte în luna aprilie. Mirosul său ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoză, a devenit preferatul multor producători de parfumuri sau cosmetice bucurându-se de o faimă internațională.

.

.

liliac 3

.

.

Supranumit „floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezeşte amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altcineva. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.

Florile galbene semnifică o neliniște referitoare la sentimentele iubitei, şi prin urmare necesită în mod obligatoriu un răspuns lămuritor.

.

.

liliac

.

.

Florile roz sunt interpretate ca un reproş, iar cele mov sau lila-violet, folosite mai ales în cadrul logodnei,  ca o mărturisire a încrederii. Liliacul mai este şi un simbol al atracției irezistibile, de aceea tradiția populară spune că trebuie purtat de fetele care vor să se căsătorească pentru a chema ursitul.

394db4d61d4ed9a8d1a7f79e81362818

.

liliac 6

.

.

Liliacul este floarea nunților şi aniversărilor, a petrecerilor în aer liber. Pentru că un arbust de liliac are o viață destul de lungă, el mai semnifică tradiţia, familia, moștenirea spirituală putând fi dăruit mamei, părinților şi rudelor.

Acest arbust originar din Asia este foarte apreciat pentru inflorescenţele sale de culoare alba, violeta sau albastra. Liliacul  se numără printre cadourile făcute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale. Așa arbustul recunoscut pentru parfumul florilor sale a prins rădăcini și în vestul bătrânului continent, acolo unde s-au obținut noi varietăți. Puțini știu că florile, dar și frunzele liliacului au și proprietăți terapeutice, fiind tonice, astringente și revulsive.

.

.

3b1bbe721a238b8d3193ff3d1512100f

 

 

Îngrijirea presupune tăierea liliacului după înflorire, reducând la jumătate tijele cu inflorescențe trecute. Iarna sau primăvara devreme, liliacul se curata bine de toate resturile (frunze și flori uscate). Vara, liliacul se poate înmulți prin butășire. Cea mai bună perioadă de plantare a liliacului este primăvara, în lunile aprilie sau mai.

 

2 thoughts on “Liliacul și mirosul lui care trezește amintiri de mult uitate

Comments are closed.